Stiai ca exista un termen specific care defineste teama de a vorbi in public? Acesta este „glosofobie” si specialistii estimeaza ca afecteaza aproximativ trei sferturi din populatie. Vorbitul in public poate fi uneori dificil, mai ales daca trebuie sa porti discutii ample in fata unor persoane cu care interactionezi pentru prima oara. Din fericire, exista solutii si trucuri pentru depasirea si mascarea temerilor. De asemenea, exercitiul este foarte util: cu cat mai des si mai mult vei vorbi in public, cu atat mai usor iti va fi sa depasesti starile critice si sa preiei controlul asupra situatiei.
Vorbitul in public: o aptitudine care se dezvolta in timp
Prima veste buna este ca nimeni nu se naste cu talentul vorbitului in public, asadar aceasta este o aptitudine dobandita, care poate fi invatata, si nu una innascuta. La urma urmei, comunicarea verbala este ceva ce trebuie invatat de la zero, inca din primul an de viata. Aceasta abilitate se dezvolta pe tot parcursul vietii si tot astfel te poti perfectiona si in privinta vorbitului in public.
Acesta este primul lucru la care trebuie sa te gandesti pentru a-ti depasi complexele, in cazul in care te confrunti cu anxietatea legata de vorbitul in public.
Fie ca este vorba despre o sedinta de echipa, de un discurs in fata unui public larg sau de o sedinta de videochat, cu totii trebuie sa vorbim in public din cand in cand.
Putem face acest lucru mai bine sau mai putin bine, iar rezultatul influenteaza in mare masura modul in care oamenii se raporteaza la noi. Acesta este motivul pentru care vorbitul in public le provoaca oamenilor atat de multa anxietate si ingrijorare.
O alta veste buna este ca, daca te pregatesti temeinic si exersezi constant, poti sa iti depasesti cu timpul nervozitatea si sa ajungi sa te descurci mai mult decat bine.
Chiar daca nu te afli in situatia in care sa faci prezentari sau sa sustii discursuri lungi si complexe in fata unui public larg, exista o multime de situatii in care bunele abilitati de a vorbi in public te pot ajuta sa avansezi in cariera si sa iti creezi noi oportunitati.
Unii oameni trebuie sa vorbeasca frecvent in public prin natura serviciului, sa tina un discurs dupa acceptarea unui premiu sau sa predea cursuri unor persoane pe care le au in fata pentru prima oara.
A vorbi in fata unui public include, de asemenea, prezentarile sau discutiile online; de exemplu, atunci cand instruiesti sau coordonezi o echipa in mediul virtual sau cand vorbesti cu unul sau mai multi interlocutori in cadrul unei intalniri online.
Bunele abilitati de vorbire in public sunt importante si in alte domenii ale vietii tale, nu doar la job. S-ar putea sa ti se ceara sa tii un discurs la nunta unui prieten, sa faci un elogiu unei persoane dragi sau sa inspiri un grup de voluntari la un eveniment caritabil.
Pe scurt, faptul de a fi un bun orator in public iti poate imbunatati reputatia, iti poate spori increderea in sine si iti poate deschide nenumarate oportunitati.
Cu toate acestea, in timp ce abilitatile bune pot deschide usi, cele slabe le pot inchide. De exemplu, seful tau ar putea decide sa nu te promoveze dupa ce a asistat la o prezentare prost facuta. Ai putea pierde un contract nou si valoros, unul sau mai multi clienti sau chiar jobul, daca nu reusesti sa te conectezi corespunzator cu audienta si sa te prezinti la nivelul de exigenta necesar. Sau ai putea face o impresie proasta in fata colegilor, pentru ca te incurci in cuvinte cuvinte si nu privesti oamenii in ochi.
Exista un motiv intemeiat pentru care se spune ca repetitia este mama invatarii. Pur si simplu nu poti fi un vorbitor increzator si convingator fara practica. Pentru a exersa, foloseste-te de toate ocaziile care ti se ivesc pentru a vorbi in fata altora.
Atunci cand vorbesti, incearca sa relationezi cu persoana sau persoanele carora te adresezi. Acest lucru te face sa va simtiti mai putin izolat in calitate de vorbitor si ii face pe ceilalti sa se implice in discursul tau. Daca este cazul, pune intrebari, astfel incat sa co-interesezi persoana care te priveste.
De asemenea, acorda atentie modului in care te exprimi. De obicei, persoanele nervoase vorbesc mai repede. Acest lucru creste riscul de a te incurca in cuvinte sau sa transmiti altceva decat ceea ce vrei sa spui de fapt. Fa un efort sa sa o iei un pic mai incet, respirand adanc. Nu-ti fie teama sa-ti iei un scurt ragaz ca sa iti aduni gandurile; pauzele sunt o parte importanta a conversatiei si te fac sa pari increzatoare, naturala si autentica.
Acorda atentie limbajului corpului. Daca nu esti constienta si de acest lucru, limbajul corpului poate transmite fara sa vrei indicii constante si subtile despre starea ta interioara, iar asta s-ar putea sa nu fie in avantajul tau. Daca esti nervoasa sau daca nu crezi in ceea ce spui, audienta va observa cu usurinta aceste lucruri, in cazul in care nu iti controlezi gesturile si mimica.
Gandirea pozitiva poate face o mare diferenta in privinta succesului comunicarii, deoarece te ajuta sa te simti mai increzatoare.
Teama te poate face sa iti pierzi increderea in fortele proprii si sa ratezi obiectivul pe care il vizezi.
Controleaza-ti nervozitatea. Atunci cand trebuie sa vorbesti in fata altora, iti poti imagina ca se vor intampla lucruri catastrofale. Poti crede ca vei uita ceea ce intentionezi sa spui, ca vei lesina din cauza emotiilor sau ca te vei prezenta atat de prost incat iti vei pierde jobul. Dar aceste lucruri nu se intampla aproape niciodata! Noi suntem cei care lasam teama sa le proiecteze in mintea noastra si ajungem sa fim mai nervosi decat ar trebui sa fim de fapt.
Multi oameni spun in sondaje ca vorbitul in fata unui public este cea mai mare frica a lor, iar frica de esec se afla adesea la baza acestei temeri. Vorbirea in public poate duce la declansarea raspunsului de „lupta sau fugi”: adrenalina creste, pulsul la fel, incepi sa transpiri, iar respiratia ta devine rapida si superficiala.
Desi aceste simptome pot fi enervante sau chiar serios deranjante, schimbandu-ti mentalitatea poti folosi energia negativa in avantajul tau.
In primul rand, trebuie sa faci un efort sa nu te mai gandesti in primul rand la tine, la nervozitatea si la frica ta. In schimb, concentreaza-te asupra persoanei din fata ta: ceea ce spui este fie pentru, fie despre ea. Aminteste-ti ca scopul pentru care te afli in aceasta situatie este mai important decat frica ta. Concentreaza-te pe dorintele si nevoile audientei, in loc sa te focusezi pe ale tale.
Daca timpul iti permite, fa cateva exercitii de respiratie profunda, pentru a-ti incetini ritmul cardiac si pentru a-i oferi corpului tau oxigenul de care are nevoie pentru a performa. Acest lucru este deosebit de important de facut chiar inainte de a vorbi. Respira adanc si tine-ti fiecare respiratie timp de cateva secunde inainte de a expira.
Multimile sunt de obicei mai intimidante decat indivizii, asa ca sa interactionezi cu o singura persoana, ca model de videochat, este din start un avantaj.
Ori de cate ori este posibil, inregistreaza-te vorbind. Astfel, iti poti imbunatati considerabil abilitatile de vorbire, uitandu-te la tine ca si cand ai fi o alta persoana. Iti va fi mai usor sa imbunatatesti pe viitor ceea ce constati ca nu iti place la tine.
In timp ce analizezi inregistrarile video, observa ezitarile, balbaielile sau ticurile verbale, iar data viitoare incearca sa le controlezi si sa le elimini. Fii atenta si la limbajul corpului: obisnuiesti sa te balansezi, sa faci gesturi necontrolate, te uiti altundeva decat la camera de filmat, zambesti, te incrunti etc.? Fii atenta la gesturile tale: sunt mai degraba naturale, sau par fortate, teatrale?
Trucuri pentru vorbitul in public
Fa exercitii de respiratie ori de cate ori simti ca te cuprinde teama.
Cand esti nervoasa, poti ajunge cu usurinta la un atac de panica. Pentru a-ti controla reactiile nedorite, calmeaza-ti corpul cu ajutorul exercitiilor de respiratie profunda, astfel incat sa poti incepe comunicarea cu un anumit nivel de liniste si fara sa te simti agitata. Pe parcurs, iti va fi din ce in ce mai usor.
Constientizeaza-ti emotiile, pentru a le putea controla.
Cu cat vei incerca mai mult sa iti ascunzi nervozitatea, cu atat mai vizibila va fi aceasta. Totusi, sa recunosti ca vorbitul in public te nelinisteste te poate ajuta in realitate sa te linistesti, dar te poate ajuta si sa stabilesti o conexiune mai stransa cu persoana din fata ta: gandeste-te ca este posibil ca si aceasta sa se confrunte cu propriile inhibitii! In orice caz, vei simti o usurare odata cu exprimarea sincera a starii pe care o ai. De asemenea, asta poate fi interpretata si ca un act de curaj si de incredere fata de interlocutor.
Unul dintre cele mai deranjante lucruri pentru interlocutor este ezitarea. Pauzele lungi de stinghereala si ezitarile sunt de natura sa indeparteze persoana de care tu, de fapt, ar trebui sa te apropii. Chiar si cei mai experimentati si priceputi vorbitori de meserie stiu ca aceste lucruri sunt de evitat, pentru ca dauneaza comunicarii si conexiunii.
Ai grija ce faci cu mainile.
Ati vorbit vreodata cu cineva care este foarte agitat si gesticuleaza excesiv? Unii oameni „vorbesc” in mod natural cu mainile. Cand sunt nervosi, acest tip de gestica se poate intensifica. In timp ce unele miscari ale mainilor sunt o modalitate excelenta de a sublinia anumite lucruri, este, de asemenea, important sa nu lasi aceste miscari sa iti distraga atentia de la ceea ce incerci sa exprimi. Asadar, fii atenta si la maini, atunci cand vorbesti.
Misca-te putin, dar nu exagera.
Oamenii se agita prea mult atunci cand sunt nervosi. Daca este si cazul tau, este posibil sa ai tendinta de a te plimba inainte si inapoi sau de a te balansa necontrolat. Ca si in cazul gesturilor mainilor, putina miscare este in regula, dar prea multa genereaza efectul invers celui urmarit.
Exerseaza si perfectioneaza-ti vorbitul in public nu doar pentru job, ci si in viata de zi cu zi.
Poate ca teama ta de a vorbi in public este provocata de senzatia ca nu esti destul de bine pregatita. Deci, pregateste-te! Cea mai buna modalitate de a depasi acest impediment este sa exersezi cat mai mult posibil.
Inregistreaza-ti audio-video convorbirile, atunci cand este posibil.
Acest ultim sfat de vorbire in public este menit sa te ajute sa identifici modalitatea ideala de a te prezenta impecabil in fata altor oameni. Conteaza, desigur, si aspectul fizic. Este binecunoscut faptul ca o femeie ingrijita, coafata, machiata si imbracata frumos se simte mult mai confortabil si mai sigura pe ea decat una neglijenta sau neatenta.
Atunci cand te inregistrezi vorbind, iar apoi analizezi in amanunt felul in care te-ai exprimat, ai aratat si te-ai prezentat in ansamblu, s-ar putea sa observi ca ai spus sau facut unele lucruri pe care nici macar nu le-ai observat la momentul respectiv. Acest lucru iti ofera posibilitatea de a corecta problemele inainte de a fi din nou live in fata altor persoane. O alta optiune este sa iti exersezi vorbitul in public in fata unei prietene sau colege, de la care sa ceri apoi o opinie sincera, de care sa tii seama.
Iata, deci, ca exista metode si solutii de perfectionare a vorbitului in public, fapt care te poate ajuta substantial in a-ti construi o cariera de succes!
Sursa foto: Pixabay.com