Feromonii – Elemente esentiale in fenomenul atractiei sexuale!

Feromonii sunt hormoni care sunt importanti in lumea plantelor, a animalelor, dar si a oamenilor. Acestia sunt, de fapt, molecule care au rolul de a transmite anumite semnale, la nivel chimic. La plante, feromonii pot fi folositi pentru a proteja plantele de aparitia daunatorilor, iar la animale si la oameni influenteaza, in mod direct, nivelul de atractie.  Comportamentul unui om poate fi influentat de nivelul de feromoni secretati, iar potentialul partener sexual poate identifica persoana respectiva ca fiind atragatoare, atunci cand organismul detecteaza prezenta acestor feromoni in preajma sa. Stimulii sexuali si atractia sunt elemente esentiale cu care trebuie sa poti jongla, ori de cate ori doresti, fie ca este vorba despre o provocare pe plan personal, fie ca este vorba despre un pariu pe plan profesional. De aceea, este important sa te documentezi cu privire la modul in care atractia poate fi generata, intr-o maniera constienta sau subconstienta, la nivel chimic si psihic.

Totul despre feromoni – Ce sunt acestia?

Raportul dintre atractie  si prezenta feromonilor este unul amplu dezbatut, iar studiile si cercetarile initiate de catre specialisti isi propun sa raspunda la toate intrebarile care au aparut, de-a lungul timpului, pe marginea acestui subiect. Este cert, insa, faptul ca feromonii au capacitatea de a trimite semnale si mesaje de natura chimica, atat pe distante scurte, cat si pe distante mai lungi. De pilda, plantele degaja un parfum incarcat de feromoni, pentru a atrage anumite insecte si pentru a le indeparta pe altele, iar insectele folosesc feromonii pentru a putea comunica. La oameni, parfumurile pot avea un efect asemanator, insa feromonii organici sunt secretati de catre corp. Se spune ca barbati secreta mult mai multi feromoni decat femeile si, de aceea, mirosul corporal poate fi mai puternic. De asemenea, studiile arata ca feromonii pot influenta dorinta sexuala, receptivitatea si deschiderea, instinctul si atractia dintre doua persoane. Dupa o serie de cercetari amanuntite, atat la animale, cat si la oameni, sexul masculin si cel feminin comunica prin aceste substante chimice, chiar daca aceasta comunicare este, aparent, imperceptibila.

Actiunea feromonilor asupra nivelului de atractie dintre oameni nu este dovedita pana la capat din punct de vedere stiintific, intrucat studiile se afla in continua desfasurare, pentru a putea confirma sau infirma ipotezele deja existente. La animale, de exemplu, feromonii au rolul de a declansa anumite comportamente si fenomene, referitoare la mancare, excitare sexuala, reproducere, delimitarea unui teritoriu, conexiunea dintre mama si pui, sau la eventuale avertismente. Modul in care functioneaza feromonii la insecte si la plante este mult mai usor de analizat si de inteles de catre cercetatori, deoarece comportamentul mamiferelor este mai complicat si este bazat pe diverse straturi individuale. 

La mamifere, se spune ca acesti feromoni (feminini si masculini) pot fi detectati prin intermediul unui organ olfactiv auxiliar, care este localizat la nivelul nasului – organul lui Jacobson. Insa, la oameni, acesta a fost detectat la fetusi, insa s-a observat ca acesta se atrofiaza inainte de nastere. De aceea, cercetatorii nu sunt inca siguri care organ sau sistem este responsabil pentru raspunsul pe care organismul uman il are atunci cand detecteaza feromonii. Gustav  Jäger este considerat a fi primul om de stiinta care a formulat existenta feromonilor umani, dandu-le numele de atropine. Acesta sustinea faptul ca feromonii se bazeaza pe o serie de compusi chimici, care sunt asociati cu pielea si cu mirosul pe care aceasta il degaja. 

Exista multiple studii care au oferit informatii importante in acest sens. De exemplu, un studiu publicat in anul 2016 a demonstrat faptul ca un hormon derivat din progesteron, existent in transpiratia barbatilor (numit AND si considerat a fi feromon) a determinat o reactie, la pacientele de sex feminin, in tesutul erectil aflat in interiorul nasului. De asemenea, s-a remarcat cresterea libidoului la femei, daca aceasta se afla, in perioada ovulatiei, in prezenta barbatului care emana aceasta substanta. 

In studiile de specialitate, care au analizat existenta si impactul feromonilor la animale,  au fost formulate 4 tipuri diferite de feromoni. Astfel, exista feromoni eliberatori, de semnal, modulatori si primari. Cei din prima categorie, provoaca o reactie comportamentala imediat, cei din a doua categorie ofera informatii despre alimentatie, cei modulatori influenteaza anumiti parametri neuropsihologici, iar cei primari afecteaza anumiti parametri endocrini. 

Totusi, este dificil de cuantificat efectul feromonilor asupra persoanelor din jur sau ce inseamna acestia in detaliu, deoarece ei nu sunt vizibili, nu au un miros perceptibil sau o aroma anume si, prin urmare, prezenta lor nu poate fi identificata cu usurinta. Oamenii pot elibera acesti hormoni in multiple feluri, prin piele, lacrimi, transpiratie, saliva, glande sebacee etc. Avand in vedere ca feromonii influenteaza, in celalalt, anumite fenomene care au ca punct de pornire spectrul subconstient sau inconstient, este dificil de demonstrat si de formulat relatia dintre feromoni si atractie.

Feromonii – Elemente esentiale in fenomenul atractiei sexuale! imagine 1

Relatia dintre feromon si atractie – Cum sa folosesti diversi stimuli in videochat?

Simturile reprezinta un element esential atunci cand vine vorba despre sexualitate si atractie. Chiar daca feromonii nu pot fi cuantificati sau reperati in mod evident, acestia joaca un rol important in excitatia sexuala. Totusi, fiind hormoni pe care nu ii poti controla, este putin probabil sa-i poti transforma intr-un instrument de sine statator. Insa, simturile reprezinta o cale directa si sigura catre declansarea unui impuls sexual si catre provocarea unui raspuns concret.

Desigur ca factorul tactil este considerat a fi cel mai semnificativ atunci cand vine vorba despre o relatie sexuala intre doi oameni, fiindca atingerile sunt cele care au un efect instant asupra nivelului de excitare. De asemenea, si simtul olfactiv poate fi un stimul sexual – de aceea, parfumurile sunt apreciate si reprezinta un factor puternic in ceea ce priveste identitatea si atractivitatea unei persoane. De pilda, parfumurile cu feromoni sunt extrem de populare in ultima vreme, tocmai pentru ca sunt multi oameni care incearca sa declanseze aceste sentimente de atractie, prin mijloace artificiale sau ajutatoare

Insa, eficienta acestor parfumuri nu a fost demonstrata, pe deplin, prin studii si cercetari stiintifice. Insa, nu intotdeauna primeaza simtul tactil si cel olfactiv – de exemplu, in videochat, sunt alte simturi care sunt provocate. Vazul si auzul sunt modalitati prin care o persoana poate inregistra anumite semnale sau anumiti stimuli care sunt transmisi de catre celalalt. Asadar, pentru a putea controla, intr-o anumita masura, nivelul de atractie, este recomandat sa inveti metode prin care sa stimulezi aceste simturi de baza.

Stimulii vizuali sunt foarte puternici si ajuta la declansarea unei reactii la fel de puternice. Spectrul vizual poate fi hranit cu ajutorul unui look deosebit sau prin intermediul unor actiuni specifice, care il incita pe cel care priveste. Prin urmare, pentru a declansa o reactie pozitiva in cel cu care comunici, trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte pe care le poti perfectiona. In primul rand, este important sa ai un aspect care sa ti se potriveasca, din toate punctele de vedere. Fie ca este vorba despre coafura sau machiaj, fie ca este vorba despre imbracaminte, toate aceste detalii pot face, cu adevarat, diferenta, daca reusesti sa creezi o armonie estetica. 

De altfel, contactul vizual este o alta modalitate prin care il poti incita pe celalalt. Vazul nu presupune doar inregistrarea amanuntelor concrete la persoana respectiva sau la mediul inconjurator – cu ajutorul vazului, orice om poate transmite semnale subtile si aproape imperceptibile, care pot avea un efect puternic asupra celuilalt. De exemplu, daca reusesti sa-ti insusesti o anumita privire atragatoare, sau daca descoperi moduri diferite de a-l privi pe celalalt, transmitandu-i gandurile sau dorintele tale doar prin intermediul unei priviri, cu siguranta vei avea succes si vei reusi sa devii si mai atractiva. 

Chiar daca pare dificil de realizat acest lucru, totul tine de constientizarea propriilor atuuri si, bineinteles, de exercitiu. Nu uita, insa, ca fiecare om este unic, iar aceste semnale pot functiona la anumite persoane, iar la altele nu. De aceea, trebuie sa ai capacitatea de a-ti adapta metodele in functie de cel cu care interactionezi, astfel incat sa te pliezi pe personalitatea acestuia si, mai ales, pe nevoile sale. 

De asemenea, stimulii auditivi nu trebuie lasati deoparte. Fie ca este vorba despre o muzica de fundal, care creeaza o atmosfera relaxanta si incitanta, fie ca este vorba despre anumite inflexiuni ale vocii, toate aceste detalii pot actiona in mod direct asupra celuilalt, oferindu-i senzatii placute. A fi atragatoare nu tine doar de aspectul fizic, ci si de modul in care iti folosesti toate calitatile si atuurile pentru a te arata lumii asa cum esti. Orice bucatica din tine poate fi atragatoare – asadar, experimenteaza moduri in care iti poti folosi vocea astfel incat sa-l inciti pe celalalt. Poti testa diferite modalitati de a purta o conversatie in intimitate, de a apasa pe cuvinte, de a formula anumite dorinte pe care le ai, sau de a-ti exprima emotiile si sentimentele, intr-o maniera vocala. Pentru multe persoane, stimulii auditivi pot fi extrem de puternici si pot declansa o serie de reactii pozitive. Deci jongleaza cu toate abilitatile pe care le ai si, in mod cert, vei descoperi noi tehnici pe care le poti folosi pentru a deveni din ce in ce mai atragatoare. 

In videochat, este important sa te documentezi cu privire la modul in care psihicul si corpul uman reactioneaza la anumiti stimuli. Aceste fenomene sunt  naturale si normale, insa, atunci cand profesia ta se bazeaza pe interactiunea cu alti oameni si pe generarea si fructificarea anumitor stimuli si senzatii, este obligatoriu sa analizezi totul din mai multe puncte de vedere. De aceea, un studio de videochat profesionist, iti pune la dispozitie diverse traininguri, in cadrul carora poti invata lucruri noi si utile, despre metodele eficiente pe care le poti pune in practica pentru a-ti atinge scopurile profesionale. 

De asemenea, te poti informa suplimentar, descoperind numeroase articole de blog, ce iti pot oferi detalii esentiale despre profesia pe care ai ales sa o urmezi. Joburile care iti cer sa comunici si sa interactionezi cu oameni diversi, te ajut sa dobandesti o doza mai mare de maleabilitate, astfel incat sa te poti adapta la cerintele si dorintele celuilalt, rapid si usor, ori de cate ori este nevoie. O astfel de adaptabilitate este absolut necesara in astfel de profesii, deoarece, in general, stimulii, impulsurile si reactiile sunt elemente care au loc instant si care declanseaza, la randul lor, fenomene rapide si instinctuale. 

Asadar, trebuie sa fii pregatita pentru orice si, mai ales, trebuie sa poti citi nevoile pe care le are celalalt, astfel incat stimulii pe care ii generezi tu sa se plieze exact pe dorintele celui cu care relationezi. Astfel, vei reusi sa observi o relatie concreta intre cauza si efect, intre ceea ce poti face pentru a declansa o anumita reactie. 

Feromonii – Elemente esentiale in fenomenul atractiei sexuale! imagine 3

In concluzie, feromonii sunt, prin definitie, hormoni care sunt eliminati de catre plante, animale, dar si de catre organismul uman, in anumite momente sau situatii, care au legatura cu reproducerea, supravietuirea, interactiunea si transmiterea unor semnale subtile. Desi acesti feromoni sunt invizibili si nu pot fi masurati sau utilizati in mod constient, ei au un efect concret asupra modului in care persoanele din jur te percep. Feromonul, in sine, este un element abstract, care a fost studiat de catre oamenii de stiinta, dar care ramane, in continuare, un mister in ceea ce priveste efectul sau asupra atractiei sexuale. 

Totusi, chiar daca nu se stie exact ce anume declanseaza aceste substante in organismul potentialului partener, adevarul este ca atractia este generata de mai multe detalii si amanunte, care nu sunt reperate de mintea constienta. Astfel, trebuie sa te informezi cu privire la ce inseamna atractia pentru tine si cum poti fi atragatoare pentru celalalti, astfel incat sa ajungi la un rezultat pozitiv pentru tine. 

Relatiile sexuale sunt complexe si necesita o analiza amanuntita, mai ales atunci cand se dezvolta voit, doar pentru obtinerea placerii de moment. Daca lucrezi intr-un domeniu care opereaza cu astfel de stimuli, trebuie sa testezi diverse teritorii senzoriale, pentru a vedea care sunt cele mai eficiente tehnici pe care le poti pune in aplicare!

Sursa foto: shutterstock.com

Alte Noutati