Inteligenta emotionala si rolul ei in jobul de model online

Inteligenta emotionala (EI) este un concept modern aparut in anii ’60, dar care s-a dezvoltat mult mai tarziu, mai precis in anii ’90, datorita lui Daniel Goleman. Cunoscut si drept coeficient emotional (EQ), termenul este adesea folosit in psihologie, deoarece are o stransa legatura cu emotiile si starile sufletesti ale unei persoane care se manifesta atat in viata sociala, de familie, dar si in cariera.

Pentru un model de videochat, inteligenta emotionala este una dintre cele mai importante trasaturi, deoarece in baza ei o femeie se cunoaste pe sine cel mai bine, dar are si capacitatea de a-si intelege membrii si de a interactiona cu acestia intr-un mod mai profund. La modul general, coeficientul emotional la locul de munca este responsabil cu empatia si buna intelegere intre colegi si aduce coeziunea si buna armonie in echipa.

In industria videochatului, cand se vorbeste despre inteligenta emotionala, se vorbeste despre una dintre cele mai importante resurse ale unei femei: empatia. Asadar, aceasta este mult mai importanta decat multe alte abilitati care ar putea propulsa cariera unui model.

Daca esti model si doresti sa stii cum te poate ajuta acest tip de inteligenta sa ai un parcurs ascendent in aceasta lume, dar si cum iti poti dezvolta acest coeficient, poti gasi informatii interesante in acest articol.

Inteligenta emotionala: definitie

Inteligenta emotionala si rolul ei in jobul de model online imagine 1

Multe persoane care au auzit despre acest concept se intreaba ce inseamna inteligenta emotionala si la ce ajuta. Uneori oamenii o leaga de inteligenta intelectuala sau celebrul IQ, care este mult mai cunoscut, insa in afara cuvantului comun care le leaga, legatura dintre cele doua nu este una chiar atat de puternica.

Teoria inteligentei emotionale recente a aparut prima data in psihologie, Daniel Jay Goleman fiind cel care a scris o lucrare extinsa despre acest concept in anii ’90. Acesta o defineste ca abilitatea unei persoane de a-si recunoaste propriile emotii, dar si pe ale altora cu scopul de a-si imbunatati relatiile interpersonale intr-un mod empatic si eficient.

Una dintre cele mai importante trasaturi ale coeficientului de inteligenta este ca aceasta se dezvolta inca din copilarie prin constientizarea sentimentelor si a trairilor. Acest lucru nu inseamna, insa, ca nu isi poate continua dezvoltarea si la maturitate.

De aceea, atunci cand esti model de videochat, empatia de care dai dovada atunci cand discuti cu membrii tai este o dovada a inteligentei emotionale de care te poti bucura pentru a crea legaturi stranse cu diferite persoane.

Inteligenta emotionala in psihologie

Inteligenta emotionala si rolul ei in jobul de model online imagine 3

Din punct de vedere psihologic, exista mai multe tipuri de inteligenta, cea emotionala numarandu-se printre ele. Astfel, cele mai cunoscute sunt:

 • inteligenta vizual-spatiala care este caracteristica persoanelor carora le place sa citeasca, sa scrie sau sa creeze;
 • inteligenta lingvistica ce se gaseste la persoanele care se pricep sa tina discursuri si sunt bune oratoare;
 • inteligenta corporal-kinestezica care este a caracteristica oamenilor talentati la sport sau dans.

In ceea ce priveste tipurile de inteligenta emotionala, cele mai cunoscute sunt:

 • inteligenta interpersonala care este o trasatura des intalnita la persoanele care comunica foarte bine cu alti oameni;
 • inteligenta intrapersonala care este o trasatura cel mai des intalnita la persoanele introvertite si care se cunosc foarte bine pe ele insele.

Tot din punct de vedere psihologic, este bine de stiut ca inteligenta emotionala se bazeaza pe cateva componente, si anume:

 • cunoasterea de sine;
 • stapanirea de sine;
 • motivatia;
 • empatia;
 • abilitatea de a socializa usor.

Ca persoana, sa dobandesti inteligenta emotionala nu presupune sa faci ceva anume sau sa inveti cum sa o obtii, dar poti sa o dezvolti, ceea ce te va ajuta sa te cunosti mai bine si sa interactionezi mai profund cu cei din jur, aceasta fiind principala sa aplicabilitate atunci cand lucrezi in domeniul videochatului unde contactul cu oamenii este esential.

Daca doresti un sablon dupa care te poti ghida pentru a te dezvolta ca model online, inteligenta emotionala in leadership poate fi unul dintre reperele dupa care te poti lua: persoanele care au aceasta capacitate de a conduce sunt, de cele mai multe ori, empatice si populare, putand ajunge foarte usor la cei pe care ii vizeaza cu mesajele lor.

Inteligenta emotinoala si felul in care aceasta se masoara

Inteligenta emotionala si rolul ei in jobul de model online imagine 5

Un lucru nu foarte bine stiut este ca inteligenta emotionala nu se masoara exact. Nu exista note, valori sau alte mijloace de a sti coeficientul de inteligenta al unei femei sau unui barbat.

Masurarea inteligentei emotionale se poate face insa in mod personal, astfel ca iti poti da seama daca o persoana este inzestrata cu aceasta abilitate in functie de cum iti vorbeste si cat de mult ti se pare ca rezoneaza cu tine. Aceasta este si metoda de a-ti sonda membrii si de a te adapta la cerintele fiecaruia in parte.

Coeficientul emotional este ceva propriu fiecarui om in parte, iar in videochat, aceasta este una dintre trasaturile cele mai importante pe care o poti exploata pentru a te apropia de membrii tai, de a-i intelege si de a le oferi ceea ce isi doresc.

De cele mai multe ori, persoanele timide sunt cele care cauta apropiere emotionala si intelegere in lumea videochatului, iar inteligenta si capacitatea ta de a empatiza cu acestea te pot ajuta sa devii un model de top, dar te poate si ajuta sa te intelegi pe tine insati in asa fel incat sa te dezvolti pe plan personal.

Dezvoltarea inteligentei emotionale

Inteligenta emotionala si rolul ei in jobul de model online imagine 7

De multe ori, femeile sunt cele care au intrebari legate de inteligenta emotionala, despre ce este aceasta si cum isi pot da seama daca o au. Raspunsul cel mai simplu este ca da, aceasta exista nu doar in ele, ci si in copii si in barbati inca din primii ani de viata, iar dezvoltarea sa este continua pe tot parcursul vietii in mod instinctiv, dar si studiat.

Dezvoltarea inteligentei emotionale in mod voit se poate face prin mai multe metode destul de simple si adaptate scopului fiecaruia in parte.

Cel mai bun mod a creste coeficientul emotional este antrenarea mintii in:

 • imbuntatirea relatiei cu sine;
 • imbunatatirea relatiei cu alte persoane;
 • exercitarea controlului asupra emotiilor;
 • asumarea responsabilitatii;
 • intelegerea propriilor sentimente, dar si pe ale celorlalti si etichetarea trairilor.

Dezvoltarea inteligentei emotionale se poate face pe doua planuri. Primul, si cel mai important, este cel propriu care presupune intelegerea de sine, constientizarea emotiilor proprii, dar si transformarea sentimentelor negative intr-unele pozitive.

Cel de-al doilea plan este transpunerea trairilor altora in propriile sentimente, intelegerea acestora si adaptarea la nevoile celorlalti.

Cititul unor carti de dezvoltare personala poate ajuta, de asemenea, la o mai buna intelegere de sine si de imbunatatire a perceptiilor altora, insa constientizarea este cea care ajuta cu adevarat.

Se spune ca inteligenta emotionala in leadership este foarte importanta mai ales in cazul managerilor care la locul de munca trebuie sa ia decizii si sa gaseasca solutii fara a afecta oamenii din jur. Acest lucru poate fi transpus cu usurinta si in domeniul videochatului unde tu, ca model, esti responsabila de sentimentele si de trairile membrilor tai.

Inteligenta emotionala si aplicabilitatea ei in videochat

Inteligenta emotionala si rolul ei in jobul de model online imagine 9

Inteligenta emotionala la locul de munca este un lucru de dorit de aproape orice angajator, inclusiv de un studio de videochat serios care doreste sa isi ajute modelele sa dezvolte din punct de vedere profesional, iar tu, ca angajata, poti veni cu abilitatile si competentele tale carora le poti adauga empatia care te transforma intr-o femeie care poate sa iti atinga potentialul maxim.

Una dintre intrebarile care pot aparea frecvent in acest domeniu este daca un model online are nevoie de inteligenta emotionala si cum o poate ajuta aceasta. Raspunsul este ca da, din mai multe puncte de vedere. Printre acestea, cele mai importante pot fi legate de postura de angajat care ar trebui sa se inteleaga bine cu colectivul din care face parte, si in special cu trainerii, care iti vor oferi ajutorul necesar sa iti atingi potentialul maxim, cum sa te comporti cu membrii si cum sa ai un parcurs frumos in aceasta cariera. Pentru toate acestea trebuie sa stii sa asculti si sa intelegi ceea ce ti se comunica, astfel incat tu vei fi cea care are de castigat. Un al doilea punct de vedere important are legatura cu interlocutorii tai care vor sa stie ca au langa ei o persoana calda si care ii intelege, iar umanitatea este data de acest coeficient.

Inteligenta emotionala la locul de munca atunci cand esti model online

Inteligenta emotionala si rolul ei in jobul de model online imagine 11

Indiferent de locul in care lucrezi, chiar si in domeniul videochatului poti face o paralela intre inteligenta emotionala in leadership si ceea ce faci tu. Astfel, pentru a putea a-ti putea atinge potentialul maxim trebuie sa gandesti ca un lider si ce calitati are o persoana care poate conduce.

La locul de munca, inteligenta emotionala te poate ajuta sa te intelegi cu colegii, astfel incat sa lucrati in armonie si sa va sustineti atunci cand aveti nevoie. Ascultatul activ si comunicarea te vor face sa fii atenta nu doar la nevoile celor cu care interactionezi fata in fata, dar mai ales cu membrii tai cu care vei discuta online si care au nevoie de mult mai multa atentie, mai ales cand posibilitatea ca acestia sa fie distrasi este destul de mare.

Lucrul online presupune o capacitate mult mai mare de concentrare a ta pentru a-ti putea face treaba si pentru a-ti putea tine membrii interesati si a crea conexiuni cu ei. Cu ajutorul inteligentei emotionale care te va ajuta sa intelegi mult mai rapid si mai usor ceea ce acestia isi doresc, efortul tau se va diminua putand sa te bucuri alaturi de persoanele cu care discuti. Nu in ultimul rand, aceasta capacitate a ta de a empatiza cu oamenii iti va da acea aura de autenticitate, iar atunci cand esti nevoita sa creezi un personaj, acesta va parea cat se poate de real.

La orice loc de munca este nevoie de inteligenta emotionala, insa atunci cand esti model de videochat si interactionezi doar cu oameni, aceasta este mai importanta in unele situatii decat orice machiaj, costum sau show pe care il faci pentru membrii tai.

Cum te ajuta inteligenta emotionala sa te dezvolti ca model

Inteligenta emotionala si rolul ei in jobul de model online imagine 13

Atunci cand alegi o cariera de model de videochat, bagajul tau emotional va conta destul de mult, mai ales ca in el inmagazinezi si inteligenta aceasta pe care o poti dezvolta si mai mult prin simpla interactiune cu membri din intreaga lume.

Ascultand, invatand atat de la traineri, colege mai vechi, dar si de la oamenii din diferite colturi ale lumii cu care ai privilegiul sa discuti, vei observa intr-un timp destul de scurt efectele benefice pe care un astfel de loc de munca il poate avea asupra ta, asupra psihicului tau, dar si al personalitatii tale.

Faptul ca membrii tai sunt atat de diferiti atat in comportament, cat si in dorinte, te va ajuta sa iti dezvolti inteligenta emotionala mai mult, astfel ca la un moment dat poti ,,citi’’ ceea ce acestia isi doresc fara sa cauti metode subtile de a afla. Adeseori, un model de videochat este privit de membri ca un prieten foarte bun sau chiar ca un psiholog, si sa ai aceasta capacitate de a asculta si a putea da un sfat care sa poata fi aplicat, este foarte important pentru interlocutorii tai.

Vei observa cum ca model online vei evolua nu doar din punct de vedere profesional, ci si personal, mai ales ca atunci cand esti implinita din punct de vedere financiar iti vei putea realiza diverse visuri, vei putea calatori sau trai pasiuni care iti vor fi de folos in dezvoltarea ta ca om.

Desi nu se discuta destul de mult despre inteligenta emotionala, aceasta este o componenta importanta indiferent de locul de munca pe care il ai, iar atunci cand esti model online, aceasta este trasatura care iti poate propulsa cariera.

In concluzie, inteligenta emotionala este o abilitate pe care o ai si pe care o poti dezvolta de-a lungul vietii. Ea este foarte importanta atunci cand esti model de videochat, deoarece te ajuta sa fii empatica si umana, acestea fiind printre cele mai importante si cautate trasaturi ale unei femei care lucreaza in acest domeniu.

Surse foto: pixabay.com, pexels.com

Alte Noutati