Empatie – tipuri, mecanisme si avantaje pentru modelele de videochat

Empatia este considerata de catre sociologi, psihologi si psihanalisti drept una dintre cele mai importante calitati umane, care este strans legata de inteligenta emotionala. Capacitatea de empatie a unei persoane influenteaza in mod direct interactiunile sale sociale si ajuta la construirea unor relatii functionale si de lunga durata. Daca esti o persoana interesata sa isi dezvolte aceasta abilitate, in special daca esti model de videochat, calitatea vietii si a relatiilor tale se poate imbunatati semnificativ.

Ce inseamna a empatiza: definitie

Empatia este abilitatea de a percepe, constientiza si intelege ceea ce simte o alta persoana. Aceasta capacitate te ajuta sa stabilesti o relatie mai apropiata cu cei din jur, pe baza unei intelegeri reale a punctului in care se afla celalalt. Inseamna, pe scurt, sa te poti pune in locul altcuiva si sa privesti lucrurile din punctul sau de vedere, indiferent daca este vorba despre un membru sau despre o prietena. Empatia este o trasatura emotionala, dar si o masura a inteligentei si a generozitatii. Imaginatia este si ea o componenta importanta – fara aceasta capacitate, nu ai avea cum sa iti reprezinti ceea ce simte celalalt.

Tipuri de empatie

Intre empatie, simpatie si compasiune exista anumite diferente: prima este considerata manifestarea unei conexiuni active cu o alta persoana, in timp ce celelalte doua sunt considerate forme pasive ale intelegerii sentimentelor altor oameni si a situatiilor in care acestia se afla.

Specialistii impart abilitatile empatice in mai multe categorii, in functie de caracteristicile principale, facand urmatoarea clasificare:

  • Empatia cognitiva implica mai multa intelegere teoretica si reprezinta capacitatea mentala de a intelege starea altei persoane.
  • Empatia afectiva reprezinta abilitatea de a intelege emotiile altei persoane si de a reactiona in acord cu ele. In acest caz, latura emotionala este mult mai pronuntata: sentimentele si emotiile pe care le vei avea la randul tau vor fi similare cu ale celuilalt.
  • Empatia somatica implica si o reactie fizica ca raspuns la ceea ce experimenteaza altcineva. De exemplu, in prezenta cuiva despre despre care constati ca se simte jenat, timorat sau speriat, s-ar putea ca la randul tau sa rosesti sau sa ai manifestari psiho-somatice: senzatie de gol in stomac, cresterea pulsului etc.

10 semne care arata ca esti o persoana empatica

Psihanalistii au identificat o serie de semne care indica o capacitate ridicata de empatie. Printre acestea se numara:

  • Te gandesti adesea la ceea ce simt alti oameni.
  • Multi prieteni vin la tine sa iti ceara sfatul in problemele mai delicate.
  • „Te prinzi” repede de starile si sentimentele celorlalti.
  • Esti un bun ascultator fata de ceea ce au de exprimat alte persoane.
  • Oamenii isi deschid cu usurinta sufletul in fata ta si iti vorbesc deseori despre problemele lor.
  • Evenimentele nefericite care se produc in lume sau in jur te afecteaza negativ.
  • Esti gata sa sari in ajutorul unei persoane aflate in dificultate.
  • Iti dai seama atunci cand cineva nu este sincer cu tine sau iti ascunde anumite lucruri.
  • Iti pasa cu adevarat de oamenii din jur, te bucuri pentru ei atunci cand le este bine si suferi pentru ei atunci cand se confrunta cu situatii nefericite in viata.
  • Iti vine greu sa stabilesti anumite limite in cadrul unei relatii.

Empatie - tipuri, mecanisme si avantaje pentru modelele de videochat imagine 1

Avantajele empatiei

Empatia te ajuta sa iti construiesti relatii sociale functionale si durabile, atat in viata personala, cat si in cadrul unui studio de videochat. Cu cat intelegi mai multe despre ceea ce simt si gandesc membrii cu care stabilesti legaturi, cu atat mai adecvat vei raspunde in diverse contexte si situatii.

Studiile observationale si cercetarile stiintifice au aratat ca daca ai conexiuni sociale functionale si o atitudine care se potriveste comportamentului prosocial in general, acest lucru iti influenteaza pozitiv starea de bine si la nivel psihic, si la nivel fizic.

Empatizarea cu cei din jur te ajuta sa inveti sa iti gestionezi mai bine si propriile emotii si sentimente, chiar si in perioadele cu un grad ridicat de stres, fara sa ajungi la dezechilibre sau sa fii coplesita de ceea ce simti si ti se intampla. Fa tot posibilul pentru a gandi pozitiv si pentru a privi in egala masura si partile bune ale unei situatii, nu doar pe cele negative.

In plus, faptul ca tu te vei implica in vietile celorlalti pentru a-i ajuta sa depaseasca momentele dificile va pune bazele unor relatii de reciprocitate, ceea ce te va ajuta sa iti fidelizezi membrii si sa ajungi la castigurile pe care ti le doresti.

Empatie - tipuri, mecanisme si avantaje pentru modelele de videochat imagine 3

Empatia in comunicare – cheia relatiilor functionale

Empatia sta la baza functionalitatii relatiilor interumane. Fie ca este vorba despre o relatie de cuplu, fie ca este vorba despre o relatie de prietenie sau de serviciu, sa fii empatica iti va fi intotdeauna de ajutor. Putem spune chiar ca acesta este un atu fara de care viata ar fi mult mai complicata, in special cariera de model de videochat.

Daca esti o persoana empatica, vei reusi sa gestionezi cu mai mare usurinta momentele tensionate si situatiile care pot deveni conflictuale. De asemenea, potentialul de comunicare si de generare a apropierii este mult mai mare.

Empatia presupune o mare sensibilitate si poate veni la pachet si cu o latura mai putin placuta: faptul ca treci prin propriul tau filtru emotional sentimentele pe care le au alte persoane te poate incarca negativ. Pe scurt, poti imprumuta din suferinta altcuiva, ceea ce iti poate genera si tie stari de tristete, dezamagire, durere etc.

Pentru o buna gestionare a acestei incarcaturi, nu lasa partea emotionala sa devina mai importanta decat ratiunea. Cauta intotdeauna sa te orientezi catre posibilele solutii ale unei probleme, iar daca nu o poti rezolva, incearca cel putin sa ii diminuezi efectele.

Iar pastrarea echilibrului dintre ratiune si simtire poate fi exersata si invatata. Mai intai de toate, trebuie sa te cunosti foarte bine pe tine insati si sa iti gestionezi propriile stari interioare, in special pe cele negative: teama, suparare, furie etc. Controleaza-ti impulsurile de moment si ia deciziile importante dupa ce ai reusit sa te calmezi. Fa tot posibilul sa iti pastrezi optimismul si sa combati pesimismul.

Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos pentru dezvoltarea abilitatii tale empatice:

  • incearca sa intelegi punctul de vedere al altei persoane, chiar si in cazul in care nu esti de acord cu ea;
  • straduieste-te sa iti asculti interlocutorul fara a-l intrerupe: intreruperile sunt deranjante si pot fi resimtite de catre celalalt drept forme de nepasare sau lipsa de respect;
  • acorda atentie comunicarii non-verbale: gesticii, mimicii fetei si limbajului corpului;
  • arata-te interesata, pune intrebari, ofera sfaturi daca ti se cer, insa nu insista, in cazul in care celalalt nu arata deschidere si disponibilitate sau daca evita anumite subiecte.

Empatia feminina versus empatia masculina

Studiile de specialitate au indicat faptul ca femeile au latura empatica si intuitiva mai dezvoltata decat barbatii. Unii specialisti au pus aceasta realitate pe baza faptului ca femeile sunt „programate” sa devina mame, sa aiba grija de familie si de cei din jur. Din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, istoria demonstreaza ca femeile sunt preponderent cele care ingrijesc, imbratiseaza si alina durerile celor apropiati.

Studiile si cercetarile stiintifice au aratat ca femeile si barbatii sunt diferiti in ceea ce priveste experimentarea emotiilor si manifestarea empatiei. Reprezentantele sexului feminin au obtinut scoruri mai mari la acelasi tip de teste care au evaluat empatia, comparativ cu reprezentantii sexului masculin. In plus, datele au indicat ca femeile sunt mai inclinate sa manifeste mai multa empatie cognitiva decat barbatii.

Empatia – o calitate innascuta sau dobandita?

Principalii factori care influenteaza capacitatea de empatie sunt mostenirea genetica si socializarea. Copiii mostenesc de la parintii biologici o serie de caracteristici fizice, mentale si emotionale. In codul genetic sunt inscrise si genele responsabile de empatie, simpatie si compasiune. Pe de alta parte, interactiunile sociale incepand din copilarie si pana in viata adulta contureaza comportamentul intr-o mare masura. Astfel, educatia si experientele din copilarie, modul de socializare cu parintii, familia, prietenii, colegii etc. influenteaza comportamentul de mai tarziu. Credintele, valorile, obisnuintele si chiar traumele copilariei se reflecta si in viata adulta.

Studiile neurostiintifice au aratat ca anumite zone ale creierului joaca un rol important in modul in care se resimte si se manifesta empatia. Procesele cognitive si neurologice au fost analizate cu ajutorul unor scanere speciale si al inteligentei artificiale, pentru a determina activitatea creierului in timpul proceselor care implica empatizarea.

Empatia se poate manifesta si dezvolta si atunci cand vizionezi un film, urmaresti o emisiune sau citesti o carte. Astfel, iti poti imbogati experienta de viata indirect, prin trecerea prin filtrul propriu a povestilor altor persoane, fie ele reale sau imaginare.

Sociologii considera ca simpatia indeplineste o functie de adaptare si ajuta la supravietuirea speciei, in timp ce empatia contribuie la dezvoltarea unui comportament de intrajutorare, care aduce beneficii relatiilor sociale.

Empatie - tipuri, mecanisme si avantaje pentru modelele de videochat imagine 5

Empatia negativa

Empatia poate avea si o latura negativa, care iti poate afecta viata personala, dar si profesionala. Astfel, daca esti prea receptiva si ajungi sa te incarci emotional prea mult cu problemele altora, risti sa dezvolti diverse tipuri de tulburari anxioase.

Acest lucru se poate intampla atunci cand, de exemplu, ai de-a face cu persoane care au o atitudine negativa, care se plang tot timpul si refuza sau nu pot sa se orienteze catre rezolvarea problemelor. Daca ai o prietena deprimata pe termen lung, starea ei ti se poate transmite si tie.

In aceste situatii, este recomandabil sa iti rezervi un timp doar pentru tine, in care sa te rupi de problemele exterioare. Nu trebuie sa ajungi sa confunzi viata altcuiva cu propria ta viata sau sa lasi problemele altcuiva sa devina si ale tale. Cauta sa propui solutii functionale pentru membrii cu care stai de vorba sau pentru prietenii tai, incurajeaza-i sa depaseasca momentele dificile, insa, nu trebuie sa permiti ca greutatile lor sa te traga in jos si pe tine.

Lipsa de empatie

Exista si persoane care ii vad pe altii suferind, dar raspund la aceasta situatie cu indiferenta sau chiar cu ostilitate. Sunt si cazuri in care aceeasi persoana resimte mai multa empatie fata de anumite persoane, comparativ cu altele.

Printre factorii care pot influenta gradul de empatie resimtit si manifestat se numara:

  • experientele din trecut;
  • asteptarile personale;
  • modul in care o percepi pe cealalta persoana si parerea ta subiectiva despre ea;
  • sentimentul de vinovatie;
  • gandirea partinitoare;
  • ideile preconcepute.

Gandirea subiectiva si prejudecatile cognitive impiedica dezvoltarea capacitatii de empatie. Spre exemplu, persoanele care au tendinta de a-i judeca pe ceilalti si de a-i considera pe altii singurii responsabili de situatiile neplacute in care se pot afla sunt mult mai tolerante cu ele insele, considerand ca propriile neajunsuri au fost provocate exclusiv de factori externi, fara contributia lor.

Multi acuza situatia politica, economica, familiala, chiar si divinitatea de faptul ca sunt nefericiti sau ca nu au avut noroc in viata, uitand sa analizeze corectitudinea propriilor decizii luate in trecut sau trecand cu vederea faptul ca nu au facut prea multe eforturi pentru a-si schimba viata in bine. Astfel, este foarte putin probabil ca persoanele de acest tip sa se poata pune in locul altuia si sa manifeste intelegere si empatie.

In multe societati, inca se perpetueaza ideea ca victima unei agresiuni, de exemplu, poarta vina partiala sau chiar totala pentru ceea ce i s-a intamplat. Aceasta cutuma este complet gresita si foarte daunatoare la nivel psihologic pentru persoanele afectate de un lucru rau care li s-a intamplat.

Chiar daca empatia nu functioneaza intotdeauna si nu este prezenta la toate persoanele, cei mai multi oameni au aceasta capacitate, de a-i intelege si sustine pe ceilalti in diverse situatii de viata. O persoana sociabila, placuta si apreciata de catre cei din jur este, cu siguranta, „dotata” cu un nivel ridicat de inteligenta emotionala si de empatie. Aceste doua caracteristici contribuie fundamental la dezvoltarea unor relatii sociale sanatoase si profunde, iar omul este o fiinta sociala prin definitie.

Empatia este in masura sa genereze si modificari sociale majore, din aceasta perspectiva. Majoritatea oamenilor cu calitati de lider sunt carismatici si empatici. Astfel, sunt in masura sa le genereze oamenilor care ii cunosc sentimente de incredere si siguranta.

Acest lucru este valabil atat la nivel global, de societate in ansamblul ei, cat si la nivel personal, in privinta relatiilor de cuplu, de prietenie, familiale sau de serviciu, in special cand vine vorba despre angajarile in videochat si o viitoare cariera in domeniu. Chiar daca uneori poti sa suferi pentru altii, faptul ca te poti si bucura in egala masura, in functie de situatie, nu poate fi decat un castig personal, dar si relational.

Surse foto: pixabay.com

Alte Noutati