Care sunt optiunile de cariera pentru o persoana extrovertita

Atunci cand se gandeste la posibile oportunitati de cariera, o persoana trebuie ca mai intai sa isi inteleaga propria personalitate, pentru a se asigura ca acea cariera pe care o va alege va fi fructuoasa si satisfacatoare. Indiferent dacă faci parte, mai mult, din spectrul extrovertit sau din cel introvertit, acest fapt poate avea un impact puternic asupra tipului de cariera pe care urmeaza sa o alegi. Optiunile de cariera pentru persoanele extrovertite se pot diferentia foarte mult de alegerile de cariera pentru persoanele introvertite. 

Un extrovertit este o persoana careia ii place sa fie in preajma altor oameni, in orice tip de mediu, si obtine energie si motivatie din surse si experiente exterioare. In schimb, introvertitul isi primeste motivatia din interior si se concentreaza mai mult pe munca independenta, preferand sa se bazeze pe aptitudinile personale si eficiența, cu cea mai mică implicare din sursele exterioare. 

Cu toate aceste aspecte luate in considerare, daca ajungi la concluzia ca iti place sa lucrezi cu alti oameni si sa fii in centrul atentiei, atunci, cel mai probabil, esti un extrovertit, ceea ce inseamna ca trebuie sa te ghidezi dupa posibilele alegeri de cariera pentru extrovertiti.

Definirea conceptului de „extrovertit”

Conform definitiei, termenul „extrovertit” descrie un aspect al unei dimensiuni de personalitate, care se caracterizeaza printr-un model de comportament si interactiune sociala extrovertit si expresiv. Extrovertitii tind sa fie gregari, asertivi, calzi, activi, mereu in cautarea emotiei si pozitivitatii. Din punct de vedere pozitiv, extrovertitii sunt adesea descrisi ca fiind vorbareti, sociabili, orientati spre actiune, entuziasti, prietenosi si expansivi. Pe partea negativa, ei sunt uneori descrisi ca fiind in cautarea atentiei, usor distrasi si incapabili sa petreaca timpul singuri. De asemenea, extrovertitii au mai multe sanse sa se implice in comportamente de asumare a riscurilor, inclusiv comportamente riscante pentru sanatate. Unele dintre caracteristicile generale, asociate extrovertitilor, includ:

 • dorinta si placerea de a fi in centrul atentiei;
 • dorinta si placerea de a lucra in echipa;
 • posibilitatea aparitiei sentimentului de singuratate acuta, dupa un timp indelungat petrecut in izolare;
 • placerea oferita de actiunea de a comunica activ;
 • dorinta de impartasire a gandurilor si a sentimentelor;
 • cautarea constanta a surselor exterioare pentru modele si surse de inspiratie;
 • tendinta de a actiona inainte mai intai si de a gandi dupa.

Caracteristicile unei persoane extrovertite 

Crezi ca ai putea fi un o persoana extrovertita? Intelegerea tipului tau de personalitate te poate ajuta sa iti îmbunatatesti relatiile, sa iti intelegi mai bine gusturile si antipatiile, punctele forte si punctele slabe si sa descoperi noi modalitati de abordare a problemelor.

Ca persoana extroverita, nu iti place sa vorbesti doar cu prietenii, membrii familiei si colegii de munca; iti place sa initiezi conversatii chiar si cu straini. Iti place sa cunosti oameni noi si sa inveti despre viata lor. Spre deosebire de introvertiti, care tind sa gandeasca inainte de a vorbi, extrovertitii tind sa foloseasca vorbirea ca o modalitate de a-si explora si organiza gandurile si ideile. Cercetarile au aratat ca introvertitii tind sa vorbeasca in moduri mai concrete, in timp ce vorbirea extrovertita tinde sa fie mai abstracta. De asemenea, extrovertitii tind sa aibă un cerc larg de prieteni.

Ai tendinta sa te simti „incarcata” si inspirata dupa ce ai petrecut ceva timp cu alti oameni? Extrovertitii tind sa gaseasca astfel de interactiuni sociale ca fiind revigorante si, de fapt, castiga energie din astfel de schimburi. Atunci cand extrovertitii trebuie sa petreacă mult timp singuri, deseori incep sa se simta lipsiti de inspiratie si de asteptari. Daca i se ofera posibilitatea de a alege intre a petrece timp singur si a petrece timp cu alti oameni, un extrovertit va alege, aproape intotdeauna, sa petreaca timpul cu un grup.

Atunci cand te confrunti cu o problema, preferi sa discuti despre ea si despre diferitele optiuni cu ceilalti. A vorbi despre aceasta te ajuta sa explorezi problema in profunzime si si iti dai seama care optiune ar putea functiona cel mai bine. Dupa o zi grea la serviciu sau la scoala, vorbirea despre asta cu prietenii sau familia te poate ajuta sa te simti mai putin stresata. Pe de alta parte, introvertitii prefera sa se gandeasca la probleme si sa petreaca timp singuri, dupa o zi grea.

Deoarece persoanele cu acest tip de personalitate iubesc atat de mult sa interactioneze cu alti oameni, altii tind sa gaseasca extrovertitii ca fiind simpatici si usor de abordat. La o petrecere, un extrovertit va fi, probabil, primul care se apropie de noi invitati si va face prezentari. Din acest motiv, extrovertitilor le este usor sa cunoasca oameni noi si sa-si faca prieteni noi.

In timp ce introvertitii sunt uneori perceputi ca inchisi si distanti, extrovertitii sunt, de obicei, foarte deschisi si dispusi sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele. Din această cauza, alti oameni considera, in general, ca extrovertitii sunt mai usor de cunoscut.

Oportunitati de cariera pentru persoanele extrovertite

Care sunt optiunile de cariera pentru o persoana extrovertita imagine 1

Daca esti o persoana extrovertita si iti doresti sa faci o schimbare in ceea ce priveste cariera ta, domeniul videochatului poate fi unul potrivit pentru tine. Ca model de videochat, vei avea un venit cat se poate de consistent, alaturi de bonusuri de angajare, de performanta si de fidelitate.  Pe langa beneficiile materiale, industria videochat te ajuta sa simti ca faci parte dintr-un mediu in care te simti incurajata si acceptata. Personalitatile extrovertite sunt cele mai potrivite pentru meseria de model, deoarece:

 • lucreaza usor intr-un colectiv si se adapteaza cu facilitate celorlalte caractere ale oamenilor si diferitelor medii;
 • au sansa de a se simti in centrul atentiei, privite si admirate de catre ceilalti membri ai comunitatii. In plus, se simt incurajate si motivate pentru ceea ce fac;
 • simt o placere deosebite atunci cand comunica activ cu ceilalti membri, atunci cand isi fac simtita prezenta si impartasesc experiente individuale;
 • isi contureaza mult mai bine latura expansiva, prin intermediul machiajului, al coafurilor si al tinutelor speciale create pentru ele.

Asadar, daca simti ca esti o fire extrovertita si iti doresti sa te reprofilezi, poti incerca oricand sa aplici pentru o cariera in industria de videochat. Astfel, te vei putea simti acceptata si chiar incurajata pentru ceea ce esti, in acelasi timp avand posibilitatea de a castiga sume foarte mari de bani.

Sursa foto: shutterstock.com

Alte Noutati