In lumea contemporana, confortul financiar este un element foarte important. Desi acest concept este insotit de subiectivitate si capata valori diferite in functie de telurile persoanei in cauza, independenta financiara are mai multe componente care au legatura si cu nevoile personale, dar si cu ambitiile, dorintele, sau cu imaginea pe care vrei sa o ai in societate.
Asadar, ideea de confort nu este asa de limitata cum pare in prima faza, fiindca ea poate insemna altceva de la om la om si poate fi perceputa in feluri distincte, in functie de scopurile si preferintele fiecaruia.
Independenta financiara – Ce inseamna?
Preocuparea banilor reprezinta, pentru multa lume, un stres constant. Insa, totul depinde de stilul de viata pe care doresti sa-l ai – pentru a putea supravietui, pentru a putea sa-ti asiguri nevoile de baza, dar si pentru a putea sa treci la nivelul urmator si sa ai parte de prosperitate si confort, este obligatoriu sa ai stabilitate financiara.
Atunci cand esti stabil din punct de vedere financiar, increderea in fortele proprii este mult mai mare, fiindca aceasta independenta iti ofera o siguranta aparte, care, la randul ei, iti da un sentiment placut de liniste interioara. Stiind ca ai capitalul pe care ti-l doresti, nu te vei mai ingrijora cu privire la facturi, datorii, situatii de urgenta, chirie sau alte cheltuieli care fac parte, inevitabil, din viata individului contemporan.
Stabilitatea financiara
Trebuie sa te gandesti foarte bine care sunt telurile tale si care este locul in care vrei sa ajungi. Pentru unii, stabilitatea inseamna capacitatea de a avea toate cele necesare, plus posibilitatea de a-si indeplini cateva mici dorinte din cand in cand, iar pentru altii inseamna sa aiba acces la servicii si produse scumpe si, in general, la un stil de viata extravagant.
Insa, indiferent de target-ul pe care ti l-ai setat, este important sa stii care sunt metodele prin care poti ajunge sa gestionezi cat mai bine acest segment financiar. Astfel, chiar daca pornesti de la zero, sau chiar daca ai deja un suport solid, exista cateva tehnici pe care este recomandat sa le pui in practica in permanenta, pentru a obtine ceea ce iti doresti si pentru a conserva si a pastra ceea ce dobandesti. Exista o serie de lucruri la care trebuie sa ai grija daca vrei sa actionezi inteligent din punctul de vedere al finantelor personale.
Pentru a putea sa-ti desenezi propriul drum, nu trebuie sa te compari cu ceilalti. Oamenii provin din medii diferite, au background-uri diverse, iar joburile sunt extrem de numeroase. Stilul de viata este influentat de toti acesti factori si, de aceea, este esential sa-ti stabilesti un proiect de viata care sa fie doar al tau. Reperele se modifica in functie de realitatea la care esti expus – cineva care traieste intr-un alt tip de context decat tine, va avea cu totul alte aspiratii, valori si principii. Asadar, nu uita ca trebuie sa judeci totul cat mai obiectiv, fiindca, altfel, va interveni frustrarea.
Este in regula sa visezi si sa tinzi catre un nivel cat mai inalt, insa trebuie sa analizezi, in permanenta, contextul in care te afli, specificul drumului pe care l-ai ales si care sunt caracteristicile tale unice. Nu exista o reteta pe care sa o poata aplica toata lumea – fiecare isi gaseste sablonul sau, in functie de propria persoana. Evalueaza cu atentie toate aspectele care pot avea efect asupra factorului financiar si pune in balanta toate informatiile pe care le descoperi, pentru a putea trage niste concluzii sanatoase, pe care sa le folosesti in beneficiul tau. Riscul cu care te poti intalni este acela de a pune mult prea mare pret pe bani si mult prea putin pe tine.
Investitiile
Investitia poate fi de mai multe feluri. Ea se poate referi la obiecte, bunuri, studii sau la dobandirea unor abilitati suplimentare. Pentru a putea decide care sunt mai importante pentru tine, este obligatoriu sa compari ceea ce iti ofera fiecare. De exemplu, in cazul in care iti doresti sa investesti intr-un bun imobiliar care poate deveni o sursa de venit, atunci traseul este clar – te folosesti de o parte din banii tai, in speranta ca ii vei recupera si ca vei mai castiga si in plus.
Insa, daca dorintele tale se indreapta in directia personala, atunci investitia poate sa aiba legatura cu a deveni mai buna. A investi in tine este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face. Fie ca vrei sa te inscrii la un curs anume, fie ca vrei sa-ti completezi studiile sau sa inveti ceva nou, tot ce conteaza este sa vizualizezi in ce mod te poate ajuta respectiva experienta sa evoluezi.
De multe ori, este mult mai rentabil sa folosesti banii in acest sens pentru ca ceea ce dobandesti tu, ca informatii, cunostinte, deprinderi sau abilitati, nu poate fi cuantificat, pierdut sau devalorizat – ceea ce asimilezi in interiorul tau ramane permanent acolo, chiar daca te vei folosi de el sau nu. O astfel de initiativa va avea un efect pozitiv asupra ta, atat din perspectiva evolutiei tale ca om, cat si din perspectiva oportunitatilor profesionale care ar putea aparea. Cu ajutorul acestor demersuri, iti poti creste potentialul, devenind o persoana mai complexa si mai completa.
Contul de economii
De asemenea, nu doar investitiile sunt importante. Independenta financiara nu inseamna, neaparat, a fi bogat, ci a avea o siguranta permanenta, indiferent de moment. De exemplu, sanatatea este un factor esential, care iti poate influenta viata in mod radical, mai ales in cazul in care apar elemente neprevazute. Bineinteles, nu poti anticipa ceea ce urmeaza sa se intample si nu poti face altceva decat sa ai un stil de viata sanatos, care sa scada probabilitatea aparitiei unor afectiuni de natura medicala. Insa, specialistii in domeniul financiar te sfatuiesc sa ai un cont de economii, in care sa pui deoparte bani pentru eventuale urgente.
Un cont de economii nu te ajuta doar in cazuri medicale, ci si in situatii personale. Un astfel de cont poate fi creat pentru multiple scopuri. Poate ca vrei sa strangi bani pentru o anumita achizitie (casa, masina etc.), pentru copilul tau sau pentru calatorii – toate aceste teluri sunt la fel de importante. Cel mai bine este sa iti faci o lista cu dorintele pe care le ai si cu lucrurile pe care vrei sa le obtii si, in acest fel, vei putea sa-ti setezi targeturile, avand un punct de pornire clar si concret.
Cum poti sa devii independenta financiar?
Daca iti doresti sa devii independenta financiar, este bine sa stapanesti o serie de tehnici si modalitati prin care te poti asigura ca acest lucru se poate intampla. Atat comportamentul tau in raport cu elementele financiare, cat si activitatile pe care le intreprinzi, au un efect considerabil in relatia pe care o ai cu banii.
Independenta nu este un concept de sine statator, care sa poata fi gasit sau cumparat de la sine – stabilitatea este formata dintr-un cumul de factori, a caror evolutie depinde doar de tine. Asadar, este obligatoriu sa ai un comportament responsabil si sa iei in calcul toate elementele care te pot influenta din punct de vedere financiar.
Stabilirea bugetului
Bugetul este flexibil – in general, acesta se modifica in functie de scopurile pe care ti le propui. Insa, in majoritatea situatiilor, flexibilitatea poate fi nociva, fiindca te poate determina sa cheltuiesti mai mult decat trebuie. Totusi, atunci cand iti setezi un buget, poti cheltui banii intr-un mod mai responsabil. Acesta te poate ajuta sa urmaresti mai bine directiile in care se indreapta veniturile tale si, astfel, vei putea sa evaluezi mai bine raportul dintre incasari si cheltuieli.
Daca vrei sa ai o abordare sanatoasa, care sa te sprijine in procesul de economisire a banilor, este esential sa-ti faci un plan de cheltuieli. Acesta te va ajuta in permanenta, oricand vei vrea sa-ti cumperi ceva sau sa platesti ceva. Intotdeauna vor exista lucruri esentiale pe care va trebui sa cheltuiesti bani – fie ca este vorba despre facturi, chirie sau hrana, fie ca este vorba despre motorina, transport public, rate sau alte tipuri de categorii. Expertii in domeniul financiar spun ca acest gen de cheltuieli trebuie sa reprezinte aproximativ 50% din cheltuielile lunare – daca proportia este pastrata, acest demers iti va permite sa economisesti si sa nu exagerezi cu ceea ce cumperi. De asemenea, este recomandat ca aproximativ 10-20% din ceea ce castigi sa fie pus deoparte pentru viitor sau pentru situatii neprevazute, intr-un fond de urgenta, pe care sa-l accesezi doar in situatii exceptionale, in care nu vei avea alta varianta la dispozitie.
Datoriile
Pentru a avea o siguranta financiara permanenta, expertii iti recomanda sa eviti datoriile. Acestea se pot acumula foarte rapid si este posibil sa nu le poti plati in timp util. Insa, chiar daca vei munci atat de mult incat sa le poti achita, stresul generat de gandul ca ai o treaba nerezolvata, poate fi un aspect greu de gestionat. Chiar daca te descurci mai greu intr-o anumita perioada, incearca sa iesi la liman pe cont propriu, fara sa apelezi la veniturile altor persoane. In mod cert, vei gasi solutiile potrivite pentru a depasi acest obstacol intr-o maniera rapida si eficienta.
Tot ce conteaza este sa-ti stabilesti prioritatile – in cazul in care ai o datorie neplatita, aceasta ar trebui sa fie prioritatea ta in contextul actiunilor cu caracter financiar. Odata ce rezolvi aceasta situatie, vei putea demara si alte lucruri noi, fara sa ramai agatata de altceva.
Jobul
Jobul este cea mai eficienta metoda prin care poti castiga banii pe care ti-I doresti. Insa, trebuie sa judeci, cat mai obiectiv cu putinta, daca acesta este singurul si cel mai semnificativ scop al tau. Daca raspunsul este da, atunci vei sti cum sa procedezi, optand pentru o meserie care sa-ti aduca venitul respectiv. Insa, daca banii nu sunt totul pentru tine, este bine sa te gandesti care este profesia care iti poate da si bucurie, si stabilitate financiara. Este cunoscut faptul ca, in cazul in care profesezi intr-un domeniu care iti place, munca va deveni o sursa de placere si nu vei simti ca faci un efort considerabil.
Facand o munca de care esti pasionata, iti vei indeplini sarcinile mult mai rapid si mai eficient. Asadar, gaseste un job care sa te implineasca pe toate planurile – nu trebuie sa-ti fie teama sa-ti schimbi cariera, sa schimbi compania angajatoare sau echipa cu care colaborezi. Pentru a lua cea mai buna decizie, este obligatoriu sa-ti definesti scara de valori, cu scopul de a vedea care sunt elementele care conteaza cel mai mult pentru tine.
Studiaza cu atentie nevoile pe care le ai si imaginea pe care ti-o proiectezi despre tine, jobul perfect si factorul financiar. Astfel, vei putea sa te orientezi in directia potrivita, tinand cont de toate aceste aspecte care te vor face sa-ti dai seama ce poti face in acest sens.
Din acest motiv, cei care isi doresc independenta financiara si vor sa ajunga la un anumit nivel din punctul de vedere al venitului, trebuie sa opteze pentru joburi care sa le puna la dispozitie toate aceste beneficii. Videochat-ul, de exemplu, este una dintre cele mai apreciate profesii la ora actuala, pentru ca cele care se implica in acest domeniu au numeroase avantaje de natura materiala. Bineinteles, inainte de a alege o profesie ideala pentru tine, trebuie sa te documentezi cu privire la responsabilitatile pe care le ai, la abilitatile pe care trebuie sa le detii, dar si la posibilitatile de evolutie pe care ti le ofera respectiva profesie.
In concluzie, daca iti doresti sa fii independenta financiar, trebuie sa initiezi o serie de pasi care te pot duce in locul in care vrei sa ajungi. Insa, inainte de a actiona in mod concret, trebuie sa te informezi cu privire la economie, sfaturi de natura financiara, comportamente utile si secrete folositoare. Astfel, vei izbuti sa gestionezi acest aspect in asa fel incat vei reusi sa ai doar de castigat!
Surse foto: pixabay.com