Crezi ca, daca ai avea mai multa grija de sanatatea ta, te-ai putea simti mai bine si, in acelasi timp, ti-ai creste si productivitatea? Este usor sa renunti la obiceiurile de viata nesanatoase, de aceea, nu trebuie sa astepti un eveniment special pentru a lua decizia ca trebuie aduci o schimbare in viata ta, de care sa tii cont constant. A-ti face timp pentru astfel de lucruri nu este numai un moft, ci o necesitate, iar schimbarile ce vor surveni in viata ta de zi cu zi te vor convinge ca ai luat o decizie buna!
Desi este greu sa renunti din vechile tabieturi, un stil de viata sanatos iti poate oferi mai multa energie, imbunatati sanatatea mintala si creste sansele de a invinge bolile. Genetica, poluarea, inactivitatea fizica, fumatul si stresul sunt doar cativa dintre numerosii factori care pot conduce la aparitia multor boli. Majoritatea, insa, pot fi prevenite atunci cand alegi sa urmezi calea catre o viata mai echilibrata. De aceea, fiecare persoana trebuie sa decida sa schimbe ceva in viata sa actuala!
Stilul de viata sanatos este mai important decat crezi si poate influenta si felul in care arati. Daca ai un job, precum cel de model de videochat, unde imaginea ta conteaza, cu atat mai mult trebuie sa fii atenta si la stilul de viata pe care il ai in restul timpului! De aceea, in cele ce urmeaza, vei afla cum sa ai grija de felul in care arati si care sunt pasii pe care trebuie sa ii faci daca vrei sa obtii rezultate vizibile.
Ce este stilul de viata sanatos si cum sa adopti unul
O alimentatie buna, exercitii fizice zilnice si un somn adecvat sunt bazele unei vieti sanatoase. Un astfel de stil de viata te mentine in forma, energica si cu un risc redus de imbolnavire. Potrivit OMS, o viata sanatoasa te ajuta sa te bucuri de mai multe aspecte ale acesteia. Sanatatea nu inseamna doar evitarea unei boli sau a unei probleme medicale. Este vorba si despre bunastarea fizica, mentala si sociala.
Cand adopti un stil de viata sanatos, oferi un model mai pozitiv pentru alte persoane din familia ta, in special pentru copii si pentru persoanele apropiate. De asemenea, vei crea un mediu mai bun pentru ca acestia sa se dezvolte. Ajutandu-i sa urmeze calea aceasta, vei contribui la bunastarea lor imediata, dar si viitoare.
Gestionarea stresului in moduri pozitive, in locul fumatului sau consumului de alcool, reduce impactul pe care acestea le au asupra corpului tau la nivel molecular. Pentru o viata mai lunga si mai confortabila, ar trebui sa adopti un stil de viata sanatos. Urmatorii factori iti pot afecta in mod regulat stilul de viata:
- Mancarea – Inima, muschii, oasele si sistemul imunitar, dar si alte organe depind de un aport continuu de substante nutritive pentru cresterea metabolismului celular. Trebuie sa ai o dieta variata pentru a obtine nutrienti esentiali din toate grupele, adica proteine, vitamine, carbohidrati, minerale si grasimi. Consuma carne slaba, precum pui, impreuna cu leguminoase, oua si nuci. Limiteaza dimensiunea portiei la mese pentru controlarea greutatii si a riscului de boli cardiovasculare. Daca doresti sa-ti controlezi greutatea si mai bine, dar si sa reduci riscul aparitiei diferitelor boli, asigura-te ca dieta este hranitoare, pe langa limitarea marimii portiei.
- Exercitii – Caloriile insotesc nutritia din alimente, de aceea, daca nu faci miscare, te vei ingrasa. Luarea in greutate creste riscul de boli de inima, diabet zaharat de tip 2 si cancer. Stilul tau de viata ar trebui sa te ajute sa te mentii la o greutate sanatoasa pentru corpul tau, constanta, pentru activitatea zilnica normala. Ar trebui sa faci intotdeauna exercitii de intarire a muschilor, cum ar fi ridicarea greutatilor, impreuna cu exercitii aerobice, cum ar fi mersul pe jos sau alergarea. De asemenea, ar trebui sa incluzi si alte tipuri de exercitii, cum sunt cele de stretching practicate in yoga, pentru a imbunatati flexibilitatea corpului.
- Somnul – Metabolismul zilnic perpetueaza declinul si intinerirea tesutului celular, iar auto-repararea organismului are loc atunci cand dormi. Consolidarea memoriei si reglarea apetitului apar, de asemenea, in momentele cu activitate fizica redusa. Sapte pana la noua ore de somn zilnic sunt, de aceea, considerate optime pentru majoritatea indivizilor care vor sa urmeze un stil de viata sanatos.
- Reducerea stresului
- Corpul tau raspunde la stresul de zi cu zi cu o eliberare de hormoni care te pregatesc sa reactionezi. Desi un anumit grad de stres este inevitabil si necesar, excesul poate duce la diverse probleme de sanatate. Daca nu ameliorezi starile excesive prin relaxare, in timp, efectele sale se vor face resimtite, printre care se numara dureri musculare, dureri de cap sau tulburari de somn.
- Un stil de viata care include gestionarea regulata a stresului, intrerupe acest ciclu inainte de a putea progresa la niveluri nesanatoase. Poti obtine relaxare fizica prin stretching, masaj corporal, yoga sau exercitii fizice placute. Conecteaza-te cu prietenii si familia pentru a ameliora presiunile mentale si citeste, descopera-ti un hobby sau experimenteaza o alta activitate care te face sa te simti bine.
8 Pasi simpli de urmat pentru un stil de viata mai sanatos
Pentru a avea un stil de viata care promoveaza sanatatea, pot fi necesare anumite modificari comportamentale, cum ar fi incorporarea unei anumite activitati fizice in viata de zi cu zi, includerea anumitor alimente si bauturi benefice pentru sanatate, evitarea fumatului si a consumului de alcool sau a altor vicii.
O dieta sanatoasa si o activitate fizica sustinuta sunt cele mai importante componente ale unui stil de viata sanatos. Acest lucru ar inseamna sa consumi alimente bogate in antioxidanti, minerale si vitamine si care au mai putine calorii, dar sunt sanatoase.
Prin calorii sanatoase se intelege ca acestea ar trebui sa provina din carbohidrati complecsi si nu din alimente grase, prajite sau care contin doar calorii goale, cum ar fi bauturi racoritoare indulcite, mancarea fast-food cu carbohidrati rafinati sau produsele de patiserie. Pe langa atentia sporita la alimentatie, este de asemenea important sa se apeleze si la activitatea fizica zilnica.
Asadar, daca vrei sa adopti un stil de viata sanatos, iata 8 schimbari pe care trebuie sa le aduci rutinei tale zilnice:
- Selecteaza alimente cu continut scazut de zaharuri si carbohidrati rafinati, redu la minimum consumul de bauturi dulci, cum ar fi sucurile, bauturile racoritoare indulcite, painea sau pastele din faina rafinata. In schimb, include paine integrala de grau sau cu cereale si cerealele integrale pentru micul dejun, cum ar fi ovazul, fulgii de grau si fructele intregi.
- Alege alimente care au o cantitate minima de grasimi nesanatoase. Alimentele coapte, prajite si congelate au grasimi trans care nu sunt bune pentru sanatate. De asemenea, evita alimentele care au prea multe grasimi saturate, cum ar fi carnea rosie, pizza si alte alimente fast-food. Este mai bine sa incluzi peste, nuci si produse lactate cu continut scazut de grasimi in dieta zilnica.
- Consuma o varietate de alimente proaspete intregi in loc de alimente ambalate sau procesate. Evita branza procesata, carnea si sucurile si include, mai degraba, fructe intregi proaspete, salate, muguri si seminte. Include multe legume si fasole in dieta ta zilnica.
- Consuma mese frecvente mai mici, mai degraba decat mese rare mai mari, pentru a putea beneficia de toate substantele nutritive. De asemenea, acestea ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. Majoritatea dieteticienilor si nutritionistilor ar sugera un model de 6 mese cu 3 mese principale si 3 bogate in fibre si nutrienti densi, scazuti in calorii, ca gustari. Fa alegeri mai sanatoase pentru acestea, cum ar fi consumul de fructe, nuci sau salate in loc de cele prajite. De asemenea, redu dimensiunea portiei pentru fiecare masa.
- Bea zilnic cel putin 10 pahare de apa (sau alte lichide). Aceasta poate include apa de lamaie, ceai verde, apa proaspata de nuca de cocos, unt de lapte, supe. Consumul zilnic de ceai verde are unele beneficii uimitoare atunci cand este incorporat impreuna cu alte modificari ale stilului de viata, provocand atat pierderea in greutate, cat si controlul greutatii. Efectele sunt amplificate daca este savurat alaturi de o lamaie, dimineata devreme.
- Impreuna cu toate acestea, un regim de exercitii regulate este, de asemenea, foarte important. Trucul este sa faci schimbari mai sanatoase in fiecare zi, cum ar fi mersul pe scari in loc de lift, mersul pe jos la birou, parcarea cea mai indepartata de cladire si mersul pe jos la birou sau plimbarile in aer liber la sfarsit de saptamana.
- Renunta la fumat si la alte abuzuri de substante nocive. Dependenta de astfel de lucruri face parte dintr-un stil de viata nesanatos, nociv tie.
- Somnul adecvat si recreerea sunt, de asemenea, caracteristici esentiale ale unui stil de viata sanatos.
De ce este important stilul de viata sanatos pentru un model de videochat?
Stilul de viata inseamna modul in care traiesti – comportamentul, practicile si activitatile unui individ sau ale unei comunitati puse in practica in fiecare zi. Stilul de viata sanatos cuprinde acele practici care au un efect pozitiv sau benefic asupra sanatatii tale – fizic, mental sau social.
Pentru un model de videochat, adoptarea unui astfel de stil e cu atat mai importanta, din moment ce el are impact atat asupra fizicului, cat si asupra mentalului si al felului in care te percepi ca persoana.
El ajuta atat in prevenirea si vindecarea bolilor, cat si in mentinerea sanatatii la cote maxime. Subnutritia, alimentatia nesanatoasa, greutatea crescuta, fumatul, consumul de alcool, inactivitatea fizica, stresul sunt doar cateva dintre caracteristicile unui stil de viata nesanatos. De fapt, obezitatea si alte boli cronice, precum diabetul, bolile cardio-arteriale, hipertensiunea arteriala, hiperlipidemia sunt toate numite boli ale stilului de viata, iar masurile pe care le iei te vor tine departe de toate aceste boli.
Ca model online, prezenta ta constanta in fata camerei este esentiala. Fie ca ai un program bine stabilit, cunoscut deja de catre membri, fie ca intri aleatoriu, pentru a-i surprinde mereu, cheia succesului e faptul ca te vad constant, ca au un contact virtual cu tine in mod frecvent. Asa se nasc conexiunile adevarate. De aceea, sanatatea ta trebuie sa fie pe primul plan. Daca o neglijezi, bolile nu vor intarzia sa apara si atunci vei fi nevoita sa iti iei un concediu prelungit de odihna. Acest lucru nu va face decat sa rupa conexiunile deja formate si sa aduca riscul pierderii unui public deja stabil.
Modul in care gandesti despre tine poate avea un impact urias asupra modului in care te simti mental si fizic. Gandurile negative pot face mult rau increderii in sine si pot avea impact si asupra celor din jur. Incearca sa inlocuiesti gandurile negative, atunci cand apar, cu unele pozitive si, in timp, rezultatele vor fi vizibile.
Increderea de sine este un factor extrem de important pentru un model de videochat, deoarece aceasta face diferenta dintre cele de succes si celelalte. O femeie increzatoare va sti mereu sa se puna in valoare si sa farmece interlocutorul, de aceea, va avea castiguri mult mai mari. Asadar, inlaturarea gandurilor negative care iti pot afecta stima de sine este obligatorie daca vrei sa obtii succesul in acest domeniu de activitate.
Un prim pas pe care il poti face pe calea gandirii pozitive este sa accepti felul in care arati, sa iti iubesti corpul atat cu partile lui bune, cat si cu defectele. Acest lucru nu numai ca iti va inspira incredere, dar te va face sa te simti mai confortabila in propria piele. Tocmai din aceste motive, un stil de viata sanatos este mai mult decat important pentru un model de videochat, care este expus continuu in fata unei camere. Daca nu te simti confortabila tu cu tine, vei transmite aceste energii si persoanei care se afla la capatul opus al conexiunii. Astfel, tine cont ca o gandire pozitiva si acceptarea felului in care arati fac si ele parte dintr-un stil de viata sanatos. Asadar, iata mai jos cativa pasi rapizi catre acceptarea corpului tau si, mai ales, catre a avea o gandire pozitiva despre felul in care arata corpul tau!
Cum sa-ti vezi corpul intr-o lumina pozitiva in 6 pasi rapizi:
- Apreciaza tot ce ti-a permis corpul tau sa faci deja in viata ta!
- Invata sa inlocuiesti cenzorul mental care iti aduce critici cu cineva care iti aminteste cat de importanta esti!
- Gandeste-te la lucrurile pe care le ai si pentru care esti recunoscatoare!
- Fii mai constienta cu privire la mesajele negative din mass-media nu le lasa sa te afecteze!
- Pastreaza o lista de lucruri care iti plac despre tine in apropiere si cand te simti coplesita de ganduri negative despre tine citeste-o!
- Fa ceva care te face sa te simti bine cu tine!
Conform definitiei OMS, sanatatea nu este simpla absenta a bolilor, ci o stare de bunastare fizica, mentala si sociala totala. Aceasta include mentinerea unei greutati sanatoase, evitarea abuzului de substante, urmarea unui regim sanatos general, efectuarea unor alegeri alimentare mai sanatoase si includerea unei anumite cantitati de activitate fizica in viata de zi cu zi. Asadar, daca si tu esti gata sa pasesti pe calea unui stil de viata mai sanatos, urmeaza sfaturile din articol si permite-le schimbarilor pozitive sa intre in viata ta!