Desi anumite aspecte ale societatii evolueaza in fiecare zi, exista si lucruri care intarzie sa se schimbe, desi sunt nocive si afecteaza un numar mare de persoane. Preconceptiile cu care traiesc anumiti oameni sunt inradacinate in trecut, iar acestia intalnesc dificultati in a se adapta epocii contemporane, care este marcata de valori precum libertatea, egalitatea si toleranta.
Foarte des se intampla ca tintele prejudecatilor si a stereotipurilor sa fie femeile, fie din cauza aspectului fizic, fie din cauza meseriei practicate ori a altor alegeri pe care acestea le fac, care nu se incadreaza in tiparele acceptate de societate. In continuare, vei afla ce inseamna aceste notiuni si cum te poti proteja de atitudini marcate de credinte invechite, pentru a te putea bucura de cariera si de stilul tau de viata.
Stereotipuri si prejudecati – ce inseamna si cum se manifesta
In ziua de astazi, mai mult decat in orice alta perioada a umanitatii, se vorbeste despre fenomene si concepte sociale si psihologice care afecteaza anumite grupuri sau minoritati ori persoane care nu se inscriu in sabloanele impuse de generatiile anterioare.
Ca sa intelegi mai bine cum poti scapa de efectele acestor atitudini, trebuie sa cunosti indeaproape cateva definitii. Stereotipul este o opinie fixa si generalizata despre un grup particular sau o clasa de oameni. Prin stereotipizare, se deduce ca o persoana are un anumit set de caracteristici (pozitive sau negative) despre care se crede ca apar si la ceilalti membri ai acelui grup.
Stereotipurile simplifica modul de percepere a lumii si duc la categorizari sociale. Ele reprezinta cauzele numeroaselor discriminari si atitudini pline de idei preconcepute, multe dintre ele fiind negative.
Aceste preconceptii, numite si prejudecati, sunt opinii pe care oamenii le formeaza inainte de a cunoaste o persoana, de a sti care este povestea ei si de a-i identifica mai degraba calitatile, decat defectele. Astfel, iau nastere sentimente negative fata de anumite grupuri, iar membrii lor sunt stereotipizati si discriminati fara motiv.
Tipuri de prejudecati si cauzele acestora
In societate, astfel de atitudini pot avea diverse surse si se reflecta in mai multe moduri asupra grupurilor vizate. Cele mai intalnite tipuri de prejudecati pleaca de la rasa, sex, nationalitate, orientare sexuala, religie sau profesii.
Anumite nationalitati sunt asociate cu o serie de defecte care, in mod evident, nu se aplica tuturor membrilor lor. De asemenea, femeile au parte de discriminare mai des decat barbatii, iar unele ocupatii sunt vazute ca fiind inferioare sau nedemne, deoarece nu se inscriu in tiparele clasice.
Printre acestea din urma este si cazul videochatului, care este privit de multe persoane cu reticenta, dat fiind faptul ca este o ocupatie relativ noua si nu se incadreaza in sablonul profesiei clasice, in care oamenii intreprind activitati care au fost practicate timp de multe decenii sau secole. Aceasta stereotipizare nu reflecta, insa, realitatea, caci videochatul reprezinta un domeniu profesional stabil, care iti poate permite sa iti pui in valoare calitatile, oferindu-ti, in acelasi timp, recompense financiare notabile.
Cauze ale aparitiei preconceptiilor
Stereotipurile si prejudecatile apar din mai multe motive. Unele dintre ele pot fi clarificate, insa altele nu pot disparea rapid, ci in timp.
Una dintre principalele cauze ale formarii opiniilor negative despre anumite grupuri, nationalitati sau profesii este lipsa de informare. Persoanele care nu sunt la curent cu noile tehnologii, cu noile ocupatii aparute in ultimii ani sau cu oameni din alte culturi tind sa isi creeze din start o imagine negativa despre acestia, pentru ca nu sunt familiarizati cu elementul de noutate.
Asa cum este mentionat mai sus, dat fiind faptul ca multi nu stiu cu adevarat ce presupune activitatea unui model de videochat, tind sa traga concluzii care se bazeaza pe presupuneri false. In realitate, acest job este ca oricare altul si presupune interactiunea dintre doua persoane, in format virtual.
Un detaliu important pe care multe persoane nu il cunosc este acela ca exista doua tipuri de videochat: adult si non-adult. Prima categorie poate include o dimensiune erotica, pe cand cea de-a doua exclude orice forma de nuditate. Ambele variante se rezuma la o conversatie intre membru si model, pe diverse teme. Cei doi discuta intr-un cadru intim si pot crea o conexiune care, uneori, lipseste din viata multora. Subiectele de discutie sunt foarte variate, iar cei doi gasesc adesea interese comune in materie de hobby-uri, pasiuni, muzica si altele.
Un model de videochat are mult mai multa libertate decat crede publicul larg. In cele mai multe situatii, ele isi pot alege atat persoanele cu care doresc sa converseze, cat si temele de discutie. Multe dintre acestea stiu cum sa poarte o conversatie interesanta si cum sa-l captiveze pe interlocutor, oferindu-i astfel o conexiune umana autentica si o experienta placuta.
Rolul unui model de videochat este gresit inteles de marea majoritate a oamenilor. Acestia cred ca este vorba de o situatie diferita de ocupatiile clasice, precum cea de contabil, jurnalist sau tehnician, insa acest lucru nu este adevarat. Responsabilitatea unui model este aceea de a adopta un rol pe placul membrului cu care converseaza, pe toata perioada discutiei. In acest sens, este nevoie de multa imaginatie, de capacitati de comunicare, de inteligenta si de flexibilitate in gandire. Datorita inzestrarii lor, multe dintre fetele care au aceasta ocupatie ajung sa castige sume considerabile de bani.
Ceea ce trebuie sa inteleaga societatea este ca modelele duc vieti normale, au familie si, uneori, chiar si alte slujbe. Avantajele unui astfel de job sunt mari, iar femeile increzatoare in talentul lor de a comunica cu cei din jur aleg sa se bucure de ele.
Adesea poate fi vorba si despre un sentiment de invidie fata de castigurile financiare ridicate care se inregistreaza in acest domeniu, fiind mai mari decat in alte sectoare de activitate. Etichetarile negative sunt realizate de oameni care stiu ca nu vor putea ajunge niciodata la o situatie materiala similara si, prin urmare, isi varsa frustrarile in exterior.
Oricare ar fi cauza prejudecatilor la care esti supusa, trebuie sa intelegi ce efecte au acestea asupra ta si cum sa le combati, pentru a te putea bucura de alegerile pe care le faci.
Cum iti afecteaza stereotipurile si prejudecatile imaginea de sine
Din nefericire, includerea persoanelor in anumite categorii si stereotipuri are un efect negativ atat pentru cei care discrimineaza, cat si pentru cei care sunt discriminati.
Cei care se grabesc sa-si construiasca preconceptii despre alti oameni rateaza adesea oportunitatea de a-si crea conexiuni autentice si de valoare, de a descoperi calitatile si punctele forte ale celor din jur ori de a avea parte de experiente noi si revelatoare.
Efectul negativ cel mai puternic il resimt, insa, cei care sunt tinta acestor prejudecati. Dat fiind faptul ca ceea ce cred oamenii despre ei insisi le contureaza deciziile cele mai importante, parerea celor din jur poate afecta aceasta imagine pe care o proiectezi despre tine insati. Uneori, te poti simti presata sa nu faci anumite lucruri pe care ti le doresti, din teama de a nu fi perceputa in mod negativ de cei din jur. Astfel, ajungi sa renunti la planurile si visurile tale si ramai blocata in contexte care nu ti se potrivesc.
Atunci cand tu stii ca poti avea independenta financiara, te poti rasfata si iti poti indeplini toate dorintele, insa te privezi de toate aceste lucruri doar pentru a fi pe placul altora, imaginea ta de sine si echilibrul tau mental vor avea de suferit.
Daca ai inceput deja sa lucrezi ca model de videochat, exista sansa sa fi avut deja parte de vreun comentariu negativ. Din nefericire, aceste mesaje venite de la oamenii din jur afecteaza pe oricine s-ar afla in locul tau. Multe modele pastreaza secret acest aspect al vietii lor, de teama sa nu fie judecate, desi nu fac nimic gresit, ci lucreaza ca oricine altcineva.
Atunci cand nu primesti aprobarea celor din jur, este posibil sa fii afectata, insa trebuie sa stii ca nu toata lumea apeleaza la stereotipuri si prejudecati. De aceea, este bine sa gasesti acei colegi si prieteni care stiu ca nu trebuie sa interfereze cu deciziile tale.
Stereotipuri si prejudecati – cum le combati si cum iti recastigi stima de sine
Chiar daca, uneori, anumite situatii par foarte dificile, exista mereu solutii la care poti apela pentru a restabili armonia in viata ta. Daca ai parte de atitudini negative din partea celor care te inconjoara, trebuie sa stii ca exista mai multe masuri pe care le poti lua pentru a combate astfel de reactii.
- Inconjoara-te de oameni care te sustin.
- Desi este usor sa te lasi prada comentariilor derizorii, ceea ce trebuie sa faci intr-o astfel de situatie este sa te apropii de oameni care iti respecta deciziile si iti ofera sprijinul lor. Un aspect important il reprezinta echipa din care faci parte.
- Intr-un studio de videochat serios, pe care te poti baza, colegii tai iti vor fi aproape si te vor indruma pas cu pas, pentru ca tu sa devii din ce in ce mai buna la ceea ce faci. Astfel, te vei bucura de satisfactiile profesionale si vei putea privi cu optimism spre ceea ce iti rezerva viitorul.
- La fel de importanti sunt prietenii. Alege sa petreci timp cu cei care au o mentalitate flexibila si deschisa la noi provocari. Persoanele care raman blocate in preconceptii invechite te vor impiedica sa te bucuri de ceea ce iti ofera acest job.
- Rasfata-te si ai grija de tine.
- De multe ori, oamenii au tendinta de a-i lasa pe ceilalti sa le afecteze starile si imaginea pe care o au despre ei insisi. Aceasta abordare este gresita, iar tu trebuie sa intelegi ca singura opinie care conteaza cu adevarat este a ta.
- Prin urmare, depune efort sa te tratezi intr-un mod care dovedeste iubire de sine si grija fata de propriile nevoi. Cum poti face asta? Prin crearea unei rutine care sa iti faca placere si care include momente de relaxare si rasfat, fie la salon, fie acasa. De altfel, invata sa lasi rusinea deoparte si sa iti satisfaci acele dorinte pe care le ai de multa vreme, dar la care nu te puteai gandi inainte. Poate fi vorba de tinute elegante, de calatorii sau de o masina buna. Nu trebuie sa iti interzici nimic din ceea ce iti aduce placere.
- Avand o stare mentala pozitiva si practicand toate lucrurile pe care ti le doresti, vei putea sa iti intaresti increderea in tine si sa te simti bine in pielea ta.
- ncearca sa afli ce anume sta la baza prejudecatilor altor persoane. – Exista cazuri in care anumiti indivizi trag concluzii grabite pentru ca nu detin toate informatiile necesare pentru a intelege care este realitatea. Daca incerci sa porti o discutie deschisa, vei avea posibilitatea sa le explici cum stau lucrurile de fapt si sa le schimbi viziunea. Din nefericire, acest lucru nu functioneaza de fiecare data, insa poti incerca.
- Poarta discutiile despre acest subiect in termeni amicali. – Mereu vor exista oameni care nu sunt de acord cu opiniile tale, asa ca cea mai buna abordare este sa adopti o atitudine prietenoasa si sa nu creezi un conflict. Toate persoanele tind sa devina defensive atunci cand incerci sa le convingi intr-o anumita privinta si refuza sa asculte cu adevarat argumentele. De aceea, incearca sa te relaxezi si sa discuti lejer, fara sa fii insistenta.
- Tine minte ca nu esti obligata sa vorbesti cu cineva care este nepoliticos sau agresiv! – Daca o conversatie despre jobul sau opiniile tale deviaza intr-o directie neplacuta pentru tine, nu trebuie sa mai participi la ea. Nimeni nu este obligat sa accepte comportamente anormale din partea altcuiva. Simte-te libera sa inchei discutia si sa nu te lasi afectata de cele intamplate.
Prin urmare, este bine sa fii constienta de faptul ca stereotipurile si prejudecatile vor exista intotdeauna, dar ele nu trebuie sa aiba un efect negativ asupra ta. Invata sa te protejezi de aceste atitudini daunatoare si sa iti asculti mereu intuitia!
Surse foto: stock.adobe.com, unsplash.com