Responsabilitatea la locul de munca este un factor care isi va pune amprenta pe cariera fiecarei persoane, deoarece este una dintre aptitudinile de baza pe care oricine trebuie sa si le insuseasca, indiferent de mediul de lucru in care se regaseste. Atunci cand vine vorba despre industria modelelor online, responsabilitatea este unul dintre lucrurile care dovedesc o etica ireprosabila si care fac lucrurile sa mearga ca pe roate in acest domeniu. Deoarece munca in zona videochat presupune interactiune constanta si directa cu oamenii, etica la locul de munca trebuie sa fie nepatata, pentru ca seriozitatea agentiei si a propriei cariere sa nu aiba de suferit ulterior.
Ce este responsabilitatea? – definitie
Fiecare loc de munca vine cu un cod de etica ce se impune atat angajatilor, cat si angajatorilor. In domeniul videochatului, desi esti sustinuta de o echipa de oameni bine pregatiti si dornici sa contribuie la dezvoltarea carierei tale, este de la sine inteles ca vei avea, la randul tau, partea ta de implicare in aceasta dinamica.
Responsabilitatea nu trebuie sa fie inteleasa drept o povara care se adauga la munca angajatilor, ci drept un cod de bune practici care va anticipa si preveni posibile probleme din „bucataria” fiecarei agentii de videochat. Astfel, atunci cand te gandesti la responsabilitate, trebuie sa te gandesti la o serie de angajamente de „asa nu” si „asa da”, care sa te ghideze pe tot parcursul carierei.
Asumarea responsabilitatii la locul de munca: ce presupune?
Fiecare zi va veni cu noi provocari. De aceea, a fi responsabila presupune capacitatea de a face fata cu brio acestor provocari, atat in ceea ce priveste echipa cu care lucrezi, cat si membrii cu care interactionezi zilnic, dar si conduita ta proprie. Astfel, fiecare dintre aceste trei aspecte este un element pe care trebuie sa il ai in gand atunci cand iti duci la indeplinire sarcinile zilnice. Pentru a simplifica acest proces, este util sa ai o evaluare rapida in minte la inceputul zilei si in timp ce iti desfasori activitatea in fiecare zi.
Responsabilitatea fata de colegii de echipa
In general, indiferent de mediul in care lucrezi, vei avea cativa oameni care vor fi in permanenta alaturi de tine pentru a contribui la dezvoltarea ta profesionala si la buna functionare a companiei. Munca in echipa vine mereu cu cateva aspecte ce tin de responsabilitatea fiecarui angajat in parte.
Prin urmare, un prim cuvant-cheie dupa care sa iti orientezi activitatile si eficienta acestora este timpul: unul dintre cele mai importante resurse pe care le detine orice echipa, timpul vine cu responsabilitatea de a-l respecta. Astfel, fii punctuala in orice stabilesti ca ai de facut: prezinta-te la timp la intalniri, atat fizice, impreuna cu echipa, cat si la intalnirile online.
Nu incerca sa comprimi timpul pe care ai stabilit ca il vei investi intr-o zi de munca. Fiecare poate avea o zi grea, insa daca tot ceea ce faci va fi sa vrei sa scapi de la locul de munca, vei crea un mediu nociv pentru tine si pentru ceilalti membrii ai echipei, care poate duce la probleme ulterioare. Asuma-ti numarul de ore pe care decizi sa il petreci la locul de munca si anunta de fiecare data atunci cand intalnesti o problema neprevazuta.
Astfel, un al doilea aspect ce tine de responsabilitatea fata de echipa este o buna comunicare: te poti afla intr-un context in care sa nu intelegi o anumita sarcina sau sa ai parte de evenimente neprevazute. Nu lua toata problema asupra ta si alege calea de comunicare cea mai directa fata de membrii echipei. Indiferent ce problema intampini, fie ca este vorba despre o situatie in care ai o neintelegere cu un alt coleg sau cu un membru nou, sau chiar si o problema personala, este util sa ai intentia de a vrea sa rezolvi lucrurile cat mai eficient, in loc sa extinzi problema intr-un cadru neprofesional.
Pe langa toate acestea, modelele de videochat, in special la inceput, au parte de training asigurat de profesionisti, pentru a fi ajutate sa se dezvolte atat pe plan profesional, cat si pe termen lung, pe plan personal. Vei primi training-uri orientate inspre increderea in sine, comunicare eficienta, limbajul trupului si despre prestanta ta ca model. Alatura-te acestor sesiuni de training si ajuta-ti colegele sa isi valorifice munca, la randul lor. Pe langa aceste traininguri de dezvoltare personala si profesionala, vei avea si traininguri de limba engleza, acolo unde va fi nevoie. Nu este obligatoriu sa cunosti limba la perfectie, vei invata impreuna cu trainerii pusi la dispozitie, iar fiecare training va fi orientat inspre propria cariera, deci vei invata lucruri pe care le vei putea pune imediat in aplicare.
Nu trebuie sa faci lucrurile pe cont propriu, desi se poate sa cunosti deja parte din aspectele care tin de training, insa este mereu util sa ai o reactualizare a acestor informatii. De aceea, asuma-ti responsabilitatea de a participa la trainingurile periodice si de a fi dornica sa inveti in continuare. Cu cat investesti mai mult in tine, cu atat succesul tau va fi mai mare in acest domeniu.
Responsabilitatea fata de membri
Probabil principala responsabilitate si cea care va dicta cel mai mult cariera ta, impreuna cu credibilitatea studioului pe viitor, este interactiunea propriu-zisa cu membrii. Aici exista mai multe aspecte de care trebuie sa tii cont, desi majoritatea pot parea deja de la sine intelese.
Din nou, punctualitatea este cheia pentru o relationare eficienta, nu te lasa asteptata atunci cand nu este cazul. In plus, asigura-te ca ai un program bine stabilit si ca stii sigur ce ai de facut in fiecare moment al zilei. Un mediu de lucru haotic este un mediu care iti va complica dinamica zilelor. De aceea, fii organizata cu timpul tau si proactiva in ceea ce iti propui sa faci.
Mai apoi, este extrem de important sa te asiguri ca eventualele probleme tehnice sunt acoperite. Desi ai o echipa in spate care va face tot posibilul sa nu intampini probleme cu conexiunea la internet, de exemplu, este mereu util sa faci o proba de camera si de microfon inainte sa interactionezi cu un membru. Altfel, risti ca timpul pe care il petreceti impreuna sa fie unul intrerupt constant de probleme tehnice, un aspect care va pata reputatia eticii tale de munca pe viitor. De asemenea, fii atenta la aspecte precum microfonul pornit/oprit, deoarece prestanta ta trebuie sa fie exemplara. Responsabilitatea ta principala este ca un membru sa se simta bine in timpul petrecut cu tine si cu siguranta nu vei vrea sa distrugi o intalnire spunand ceva nepotrivit inainte sau dupa, crezand ca ai microfonul oprit. Asuma-ti de la inceput ca toate device-urile sunt functionale si adu in fata cea mai buna versiune a ta.
Ca sfaturi de bune-practici, care tin tot de responsabilitatea ta fata de membri, este stilul de comunicare pe care il abordezi. In principiu, poti sa iti dezvolti propriul stil, astfel incat sa te simti confortabil in pielea ta si sa nu faci nimic din ceea ce nu te face sa te simti in largul tau. Totusi, nu deveni prea confortabila! Nu ocupa timpul vorbind despre viata personala daca nu ti se solicita acest lucru, nu aborda subiecte care nu sunt relevante pentru discutie si mai ales nu manca in timp ce discuti cu cineva. Toate aceste lucruri le vei invata pe parcurs, in special in sesiunile de training de comunicare, insa ajuta sa le cunosti inca de la inceput. Limbajul corpului si comunicarea sunt aptitudini–cheie in aceasta cariera, de aceea prezenta ta trebuie sa fie una impecabila.
Responsabilitatea fata de propria imagine
Pentru a avea un rating cat mai mare, este nevoie ca si prestanta ta sa fie fara pata si sa incerci mereu sa te ridici peste nivelul propriilor limite, fapt care te va ajuta sa evoluezi ca model, intr-un ritm accelerat. Programeaza-ti sesiunile cu membrii intr-un mod eficient, care sa iti permita sa fii in cea mai buna forma mereu. Nu supraestima timpul si energia pe care le poti acorda pe parcursul orelor de munca. Este posibil ca, la inceput, sa ai impresia ca poti lucra chiar si 12 ore continuu. Desigur, acest lucru se poate intampla, insa doar pentru o perioada scurta de timp, deoarece vei observa si tu ca randamentul tau scade pe masura ce intervine oboseala, indiferent de cat de entuziasmata esti de ceea ce faci. De aceea, alege-ti inteligent timpul pe care il petreci in studio. Mai bine mai putine ore in care dai tot ceea ce ai mai bun, decat multe ore care devin mediocre dupa cateva sedinte.
De asemenea, aspectul fizic este deosebit de important. Nu trebuie sa fii fotomodel pentru a fi model de videochat si nici sa te incadrezi in standarde absurde de frumusete, insa un aspect ingrijit si pus la punct este obligatoriu pentru a avea parte de succes. Avantajul tau este faptul ca de toate aceste aspecte se va ocupa studioul, iar tu trebuie doar sa te asiguri ca faci alegeri care vin in completarea aspectului tau fizic. Nu, nu este nevoie sa iti pui implanturi mamare sau sa iti augmentezi buzele pentru a fi un model cu rating mare, ci trebuie doar sa dovedesti ca poti sa te simti bine in pielea ta si sa fii atenta la limbajul corporal pe care il abordezi.
Programeaza-te la controalele medicale de rutina si asigura-te ca, pe langa aspectul fizic, si starea ta de sanatate este una in parametri normali. Pana la urma, ideea conform careia frumusetea vine din interior nu este o vorba aruncata pur si simplu, ci are propria parte de adevar: atunci cand ai o stare de vitalitate, iar sanatatea ta este de nota zece, acest lucru se va observa si la exterior si isi va pune amprenta pe randamentul tau la locul de munca.
Asumarea responsabilitatii si protejarea identitatii
Un alt aspect care tine de responsabilitatea la locul de munca este protejarea propriei identitati. Desi videochatul asigura un cadru de munca legal, contractual, in care modelele isi platesc taxele necesare, partea de identitate personala este o discutie importanta, pe care fiecare model trebuie sa o cunoasca. Modelelor le este recomandat sa isi creeze o persona, o versiune alternativa la personalitatea lor reala, alaturi de un nickname pe care sa il foloseasca permanent la orele de munca, pentru propria confidentialitate. Domeniul videochatului este inca oarecum tabu in Romania, iar, de aceea, protejarea propriei identitati este una dintre principalele responsabilitati pe care va fi nevoie sa ti le asumi.
Nu vorbi cu membrii studioului despre viata ta privata cu detalii specifice, cum ar fi nume real, domiciliu, profiluri de social media sau numarul de telefon. Pastreaza anonimatul pe tot parcursul interactiunii cu acestia si in niciun caz nu stabili intalniri personale cu membrii cu care interactionezi in mediul online.
Alternativ, aceeasi regula este valabila si in viata personala. Desi a lucra in videochat nu este cu nimic mai prejos decat alte domenii de munca, este util sa incerci sa iti pastrezi privat acest aspect al vietii, pentru a evita posibilele abuzuri de identitate ulterioare.
Desi poate parea ca aceste aspecte sunt coplesitoare si va trebui sa tii cont de prea multe lucruri, adevarul este ca ele iti vor parea mai mult decat naturale si de la sine intelese, odata ce iti vei incepe cariera ca model videochat. Acest domeniu iti va asigura un mediu de lucru placut, unde se pune pret pe independenta si dezvoltare personala si profesionala, asadar toate aceste subpuncte ale responsabilitatii nu fac altceva decat sa te incurajeze sa devii cea mai buna versiune a ta. Ramai curioasa si dornica sa inveti cat mai multe lucruri si vei observa, in scurt timp, ca acest lucru se va reflecta si in castigurile lunare si in ratingul pe care il vei avea la locul de munca. Orice domeniu vine cu o doza de responsabilitate si aici ai inca o dovada ca o cariera in domeniul videochatului este la fel de serioasa ca orice alta cariera. Din fericire, desi munca grea este importanta si valorificata, accentul va cadea in special pe increderea in sine si pe confortul in propriul personaj.
Surse foto: pexels.com