Promovarea imaginii de sine in ziua de azi se poate manifesta sub forma preocuparii fata de aspectul fizic, comportamentul in societate sau nivelul de educatie. Ea este strans legata de modul in care individul se percepe pe sine, atat intern, cat si la un nivel mai global.
Promovarea personala – Ce este imaginea de sine
Experientele din copilaria timpurie cu persoanele apropiate au o influenta majora asupra imaginii de sine. Asadar, relatia pe care copilul o are cu adultii din jurul sau, precum profesorii, prietenii si familia, se adauga, in timp, la imaginea perceputa despre propria persoana.
- Conceptul de sine – Este un termen general folosit pentru a se referi la modul in care cineva gandeste, evaluează sau se percepe pe sine. A fi constient de sine inseamna a avea un concept despre sine.
- Imagine de sine vs. stima de sine. La prima vedere, imaginea de sine are mult de-a face cu stima de sine. La urma urmei, modul in care o persoana se vede pe sine este un factor important care contribuie la modul in care se simte in mod normal. Cu toate acestea, stima are o semnificatie mai profunda decat imaginea. Stima de sine este, asadar, sentimentul general de respect pentru propria persoana. Imaginea de sine, in schimb, nu trebuie neaparat sa reflecte realitatea, fiind influentata de mai multi factori, precum parinti, prieteni sau mass-media.
- Identitatea – Este, de asemenea, un concept strans legat de imaginea de sine si reprezinta perspectiva pe care o persoana o are asupra sa, dar si gandurile despre caracteristicile, interesele si abilitatile personale. In plus, identitatea sociala este modul in care o persoana se identifica in calitate de membru al unui grup sau comunitati.
Promovarea imaginii de sine in mediul online
Retelele sociale pot fi utilizate in multe moduri constructive, unul dintre acestea fiind campaniile de promovare a stimei de sine si a unei imagini pozitive asupra propriului corp. Platformele de socializare pot incuraja, asadar, conversatii pline de insemnatate in jurul postarilor de acest gen. Insa, pentru a avea cat mai multe avantaje in urma promovarii din mediul online, exista cateva reguli nescrise pe care trebuie sa le urmezi, mai ales atunci cand iti doresti o cariera intr-un domeniu in care imaginea conteaza, precum cel al videochat-ului.
Iata cateva lucruri pe care sa NU le faci atunci cand te promovezi online:
- Sa pretinzi ca esti altcineva decat cine esti de fapt. Trebuie sa fii autentica in tot ceea ce faci. Nu iti schimba valorile doar pentru a multumi un anumit segment sau public tinta;
- Nu omite publicul. Atunci cand iti promovezi imaginea, mai ales in calitate de model online, este important sa pui accent pe publicul tau tinta si pe potentialii tai interlocutori. Incearca sa elaborezi un raspuns la urmatoarele intrebari: `care sunt nevoile si dorintele lor`, `cu ce le poti veni in ajutor?`Pozitioneaza-ti imaginea astfel incat sa te asiguri ca esti in echilibru cu ceea ce si-ar dori membrii cu care vei interactiona
- Nu te promova excesiv. Promovarea personala in cariera ar trebui sa fie facuta intr-un mod profesionist, insa atunci cand treci in mediul online, ia aminte de faptul ca acest lucru nu are rezultate imediate. Promoveaza-te progresiv iar rezultatele nu vor inceta sa apara;
- Sa dezvalui detalii intime din viata personala. Autenticitatea este esentiala in promovarea imaginii de sine, dar, uneori, in efortul de a fi autentice, anumite modele impartasesc mult prea multe informatii despre propria persoana. Pastreaza intotdeauna o aura de mister in jurul tau si lasa interlocutorul sa fie centrul conversatiei.
Ce sa faci in schimb:
- Apeleaza la creativitate si umor;
- Interactioneaza cu membrii raspunzandu-le la comentarii si mesaje;
- Posteaza experiente autentice;
- Sustine-ti principiile in tot ceea ce faci, insa fara a jigni pe ceilalti;
- Foloseste platformele online pentru a livra informatii relevante, atat pentru imaginea ta, cat si pentru potentialii interlocutori.
Promovarea imaginii – Cum sa devii o persoana mai increzatoare
Atunci cand imaginea in mediul online devine si sursa ta de venit, mai ales atunci cand esti model videochat, increderea in sine este unul dintre principalele caracteristici pe care trebuie sa te concentrezi, astfel incat ceea ce oferi sa capete valoare.
De pilda, la Rich Girls Studio, crearea unei imagini de sine increzatoare este importanta pentru succesul pe termen lung, insa aceasta include nu numai o preocupare pentru aspectul fizic, ci si pentru bunastarea mentala si emotionala a modelelor, care sunt ghidate despre cum sa isi construiasca o imagine puternica, indiferent ca este vorba de videochat adult sau non-adult.
Este destul de usor sa se faca distinctia intre o imagine de sine pozitiva si una negativa. O perspectiva pozitiva inseamna sa ai, per ansamblu, o parere buna despre propria persoana, de pilda:
- Te vezi ca fiind o persoana atragatoare si dorita;
- Consideri ca esti inteligenta;
- Atunci cand te uiti in oglinda vezi o persoana sanatoasa si plina de viata;
- Crezi ca traiesti cea mai buna versiune a ta;
- Esti de parere ca si ceilalti te percep dintr-o perspectiva pozitiva.
Pe de alta parte, imaginea de sine negativa este reversul acestor caracterisici si arata ca persoana in cauza se simte neatragatoare si nedorita, nu se place fizic, se percepe ca fiind nefericita si anxioasa si are impresia ca ceilalti o subestimeaza.
Asadar, iata care sunt pasii specifici pentru a deveni o persoana mai increzatoare:
- Fa o lista cu trasaturile tale pozitive;
- Roaga-i pe cei apropiati sa iti descrie calitatile;
- Confrunta-ti distorsiunile gandirii;
- Identifica si exploreaza impactul experientelor din copilarie;
- Nu te compara cu ceilalti;
- Descopera-ti punctele forte prin dezvoltare personala;
- Iubeste-te!
Nu mai este nici o indoiala ca imaginea de sine este foarte importanta, mai ales ca modul in care un individ se percepe afecteaza felul in care acesta interactioneaza cu mediul sau inconjurator. Drept urmare, sa lucrezi la o imagine de sine pozitiva este chiar necesar in epoca moderna, deoarece acest lucru poate spori bunastarea fizica, mentala, sociala, emotionala si spirituala.
Surse foto: pexels.com, shutterstock.com