Intimitatea si dreptul la intimitate sunt doua aspecte esentiale in viata oricarei persoane, indiferent de meseria pe care o practica. Desigur, in anumite momente poate fi dificil sa tragi o linie clara intre cariera si cine esti tu in afara meseriei, insa acest lucru nu ar trebui sa te alarmeze, ci dimpotriva, sa te ambitioneze sa faci schimbari pozitive in acest sens. Cand vine vorba de viata personala, intimitatea, increderea in sine si in ceilalti reprezinta repere si sunt importante pentru o viata sanatoasa.
Atunci cand meseria pe care o practici este videochat-ul, problema intimitatii se imparte in mai multe categorii si anume dreptul la intimitate precum in constitutie, acela de a pastra private aspecte ale persoanei si ale vietii, dar si intimitatea ca mod de a dezvolta relatii cu membrii ori cu persoane din afara locului de munca. Daca iti doresti sa intelegi mai bine ce inseamna intimitatea in meseria de videochat, ce anume presupune pastrarea intimitatii vietii private, dar si cum te poti folosi de intimitate pentru a construi relatii la job sau in afara lui, am pregatit pentru tine un ghid care sa te ajute:
Definitia intimitatii
Intimitatea reprezinta atat relatia apropiata cu anumite persoane, familiaritatea cu rude, prieteni, iubiti sau cunoscuti, cat si viata personala in intregul ei sens. Spre exemplu, poti vorbi despre intimitate atunci cand ai o relatie de iubire cu o persoana sau o relatie de rudenie, precum cea cu sora sau fratele, deoarece ai incredere in acele persoane si exista o apropiere profunda. De asemenea, tot intimitate reprezinta si intreaga ta viata personala, ce cuprinde toate aspectele ce te definesc, de la talente, pareri, pasiuni, relatii si pana la istoric medical. Fiecare dintre noi decide unde trage o linie intre ce alege sa pastreze pentru el legat de propria persoana si ce alege sa dezvaluie, dar si cui alege sa o faca sau sa nu o faca. De asemenea, fiecare dintre noi poate alege cu cine sa devina intim si ce relatii considera ca sunt intime, atat fizic, cat si spiritual.
Despre dreptul la intimitate
Dreptul la intimitate este garantat in aproape fiecare tara din lume, iar dreptul salariatului la intimitate este si el la fel de important.
Poate ca te intrebi ce inseamna, mai exact, dreptul la intimitate la locul de munca. Pentru a intelege mai bine acest concept, iata cateva exemple:
- Folosirea imaginilor sau filmarilor cu tine fara acordul tau. Acest lucru se poate intampla la anumite locuri de munca, fie din industria videochat-ului, fie din alte industrii, insa este o incalcare a dreptului la viata privata.
- Folosirea numelui, vocii sau imaginii tale cu rea-credinta se incadreaza, de asemenea, la atingeri aduse vietii private, precum mentioneaza Noul Cod Civil.
- Distribuirea si folosirea datelor tale personale fara acordul tau sau fara dreptul de a dispune de acestea. Printre datele personale se numara adresa, numarul de telefon, CNP-ul si nu numai.
In industria de videochat te poti confrunta deseori cu probleme ce tin de incalcarea intimitatii daca nu lucrezi cu profesionisti si nu acorzi atentie regulilor de siguranta. Cea mai buna solutie pentru a preveni astfel de probleme este sa apelezi la un studio de videochat cu experienta, care sa iti asigure protectia vietii private prin termenii contractului, dar sa iti si puna la dispozitie un mediu de lucru sigur, in care nimeni nu va profita de imaginea ta si nu risti ca alte persoane sa afle identitatea ori datele tale personale.
Intimitatea: cum iti separi viata profesionala de cea privata
Daca intimitatea la munca in termeni legali se poate gestiona respectand normele de siguranta si colaborand cu profesionisti, separarea vietii profesionale de cea privata este un alt aspect ce tine de intimitate, insa unul pe care tu trebuie sa il gestionezi. Fie ca este vorba de videochat non adult sau videochat adult, iata cum poti trasa o linie mai clara intre munca si viata privata:
- Nu te gandi la munca incontinuu. Tuturor li se intampla sa ramana uneori cu gandul la un eveniment de la munca si dupa ce ziua de lucru s-a terminat, insa acest lucru nu este intotdeauna benefic. Daca ti se intampla deseori sa iti faci ganduri diverse legate de ce s-a intamplat in ziua de munca, incearca sa le inlocuiesti cu alte preocupari. Un bun exemplu este meditatia, de care te poti folosi pentru a-ti elibera mintea de stresul de peste zi si de gandurile de orice fel. Incearca aplicatiile pentru meditatie daca esti incepatoare si incepe cu sesiuni scurte, de 5-10 minute zilnic. Acestea te vor ajuta sa gandesti mai limpede, sa ai mai multa energie si o putere de concentrare mai buna.
- Relaxeaza-te oricand simti nevoia. Fie ca este vorba de o iesire in oras seara dupa munca, de o escapa de weekend, de o zi la SPA sau de o sesiune de o ora de sport, acorda-ti timp pentru relaxare de fiecara data cand simti ca ai nevoie.
- Nu vorbi numai despre munca. Ti se poate parea important sa impartasesti cu ceilalti tot felul de detalii despre job sau despre ceea ce ti s-a parut amuzant ori interesant intr-o zi de munca, insa nu este o alegere buna sa faci din asta centrul discutiilor tale. Abordeaza si altfel de subiecte cu prietenii, iubitul sau colegii, subiecte care sa duca la discutii pozitive, relaxante ori amuzante.
- Nu iti aduce problemele personale la job. In videochat, comunicarea este unul dintre aspectele centrale ale job-ului, asa ca poate fi tentant sa incluzi in conversatiile tale cu membrii probleme generale cu care te confrunti. Acest lucru nu este intotdeauna o idee buna, nici pentru tine, nici pentru ei. Pentru tine va reprezenta un mod prin care te gandesti la ceea ce te apasa si la munca, in loc sa profiti de timpul lucrat pentru a te concentra la alte lucruri. Pentru ei va reprezenta de multe ori o situatie inconfortabila, deoarece isi doresc sa comunice cu tine pentru a se relaxa si a se deconecta si ei de la problemele personale.
- Nu uita de hobby-urile tale. O persoana nu se defineste numai prin meseria sa, ci prin o multime de alte lucruri, cum ar fi pasiunile, relatiile cu cei din jur sau interesele personale. Nu iti uita hobby-urile nici atunci cand ai un job full-time. Gandeste-te la ce iti place sa faci si bucura-te de momente dedicate pasiunilor tale. Daca nu ai inca un hobby, ti-l poti descoperi. Pe retelele sociale precum Pinterest sau bloguri gasesti numeroase idei de hobby-uri, iar unele dintre ele se pot practica chiar de acasa.
- Ai grija de tine. Munca si alte responsabilitati iti pot ocupa mult timp, insa nu uita sa ai intotdeauna grija de tine. Pentru unele persoane, grija fata de ei insisi reprezinta sedintele de dezvoltare cu un psiholog, pentru alte sesiunile de sport si de ingrijire a pielii. Orice ar reprezenta pentru tine grija fata de propria persoana, fa-ti mereu timp pentru astfel de activitati.
Cum folosesti intimitatea la locul de munca pentru a crea relatii cu membrii
Intimitatea si viata personala nu trebuie sa se amestece cu job-ul, insa in videochat relatiile cu membrii conteaza, iar acestea se pot construi fara a divulga informatii pretioase despre propria persoana. Printre intrebarile frecvente legate de videochat se numara si cele ce vizeaza modul in care se comunica cu membrii si modul in care se pot construi relatii de apropiere cu acestia. Iata cateva metode prin care se pot crea astfel de relatii fara a afecta viata privata:
- Asculta cu adevarat. Nu trebuie sa vorbesti prea mult despre tine pentru a construi o relatie cu cei din spatele ecranului. Pentru ei conteaza foarte mult sa se simta ascultati si intelesi, iar ceea ce poti sa faci este sa asculti activ si sa creezi o relatie in care ceilalti se simt confortabil pentru a se deschide in fata ta.
- Foloseste simtul umorului. Acest lucru te poate ajuta sa creezi o atmosfera relaxata. Daca vezi ca membrii sunt deschisi, au simtul umorului si le place sa rada, atunci iti poti folosi umorul propriu pentru a avea conversatii amuzante si relaxante.
- Abordeaza teme care ii intereseaza. Toti oamenii au subiecte de care sunt pasionati, fie ca e vorba de tehnologie, politica sau filme. Afla de ce subiecte sunt pasionati membrii cu care interactionezi si discuta liber cu ei pe aceste teme daca simti ca le face placere.
- Vorbeste despre tine fara a da detalii specifice. Ceea ce te defineste nu trebuie intotdeauna sa aiba legatura cu detalii exacte ale vietii intime, asa ca simte-te libera sa vorbesti despre subiecte cu care esti confortabila, fie ca e vorba de hobby-uri, vacante, studii sau masini.
Cum te asiguri ca intimitatea din relatiile personale nu are de suferit
Legea dreptului la intimitate iti protejeaza numele, imaginea si viata intima, in timp ce metodele de separare a vietii profesionale de cea privata iti ofera un echilibru sufletesc si fizic pentru a te dezvolta si a trai linistit. Totusi, in domeniul videochat-ului, intimitatea poate avea de suferit din cauza prejudecatilor legate de job. Daca iti faci griji ca iubitul, prietenii sau familia nu ar intelege meseria ta sau te-ar judeca, iata cum poti combate astfel de probleme:
- Onestitatea este intotdeauna o idee buna. Intimitatea se bazeaza de cele mai multe ori pe sinceritate, asa ca nu este o idee buna sa ascunzi ceea ce faci de teama prejudecatilor. Mai bine, gaseste modurile potrivite prin care le poti explica celor dragi ca job-ul tau este ca oricare altul si ca iti implineste nevoile si dorintele.
- Ai grija la capcana geloziei. In relatia de cuplu, jumatatea ta poate sa joace cartea geloziei pentru a-ti expune prejudecatile sale legate de job-ul tau. Videochat-ul implica comunicarea cu alte persoane si nu este singura meserie ce implica acest lucru. De aceea, daca partenerul sau partenera ta invoca gelozia, explica-le mai bine cum arata o zi de munca pentru tine si cum viata ta profesionala nu interfereaza cu cea privata.
- Arata-ti iubirea si aprecierea fata de persoanele dragi. Pentru a le arata celor dragi ca nimic nu s-a schimbat la felul tau de a fi si ca un job pe care poate nu toti il incurajeaza nu te defineste ca persoana, continua sa le oferi atentia, suportul si sustinerea ta. Astfel, acestia vor intelege, in timp, ca indiferent de ceea ce muncesti vei ramane mereu aceeasi persoana pe care o apreciaza, cu aceleasi calitati si defecte.
Intimitatea este un aspect important in viata oricarei persoane. Atunci cand vine vorba de protejarea dreptului la viata privata, este esential ca angajatorul tau sa se ocupe de siguranta ta, atat oferindu-ti contracte avantajoase si care iti respecta drepturile, cat si oferindu-ti training-uri legate de siguranta la locul de munca. De asemenea, pentru a-ti proteja intimitatea, conteaza modul in care separi viata personala de cea profesionala, iar acest lucru se poate realiza foarte usor cu ajutorul unor mici schimbari pozitive. Relatiile profesionale nu trebuie sa interfereze cu cele personale, iar trasarea unei linii clare te va ajuta sa obtii un echilibru sufletesc si mental.
Surse foto: pexels.com