Gestica – ce dezvaluie si care este rolul gesturilor in comunicare?

Gestica este o forma de comunicare non-verbala. Oamenii din toate culturile si mediile lingvistice gesticuleaza, iar gestul este fundamental pentru a putea comunica in mod optim.

Gesturile nu contribuie doar prin completarea cu informatii esentiale a mesajului, ci si faciliteaza in mod activ formarea cognitiva a mesajelor in imagini si sustine memoria! Spre exemplu, in serialul american „Lie To Me”, din anul 2009, Doctorul Cal Lightman, interpretat de actorul Tim Roth, „citeste” si interpreteaza micro expresiile infractorilor si a celor cercetati de catre clientii sai pentru a stabili daca acestia sunt sau nu vinovati de ceea ce au fost acuzati. Practic, acesta si echipa sa de experti studiaza indeaproape limbajul corpului si expresiile faciale pentru a confirma sau a infirma un anumit mesaj verbal. Acelasi raport este valabil si in viata de zi cu zi, gestica avand rolul de a te ajuta sa transmiti mai bine o anumita idee sau chiar o stare de spirit pe care nu stii cum sa o verbalizezi.

Citeste acest articol pentru a descoperi ce reprezinta gestica, care este rolul sau in comunicarea non-verbala, dar si de ce este aceasta extrem de importanta in domeniul videochatului!

Ce este gestica?

Gestica este o componenta fundamentala a limbajului, care contribuie cu informatii semnificative si unice pentru mesajul vorbit. Mai mult decat atat, gestica in comunicare reflecta cunostintele si experientele de viata ale vorbitorului.

Limbajul trupului transmite anumite semnale catre interlocutor, pe baza carora acesta poate trage concluzii cu privire la mesajul transmis. De asemenea, felul in care gesticulezi contribuie nu numai la afirmarea sau la infirmarea cuvintelor pe care le verbalizezi, ci si la transmiterea atitudinii sau starii de spirit pe care o ai in acel moment. Spre exemplu, daca te simti relaxata si in largul tau intr-un anumit context, acest lucru va fi vizibil inclusiv in gesturile tale.

Gestica - ce dezvaluie si care este rolul gesturilor in comunicare? imagine 1

Gestica mainilor si comunicarea non-verbala

Mainile noastre ne ajuta sa vorbim, sa gandim, sa invatam si sa ne amintim, dezvaluind, in anumite contexte, informatii unice, care nu pot fi verbalizate.

La fel ca studiul limbajului vorbit, gestica a identificat diferite subtipuri. In linii mari, acestea pot fi clasificate ca gesturi reprezentative sau nereprezentative.

Mai exact, gesturile reprezentative includ gesturi tipice care descriu forma, dimensiunea, actiunea sau pozitia unui obiect si a unui subiect. Acestea sunt simbolice si pot fi interpretate numai in contextul vorbirii, spre deosebire de alte miscari ale mainilor, cum ar fi emblemele, care sunt semne conventionale.

De exemplu, un gest emblema poate fi o pantomima, care reprezinta imitatii ale actiunilor si care pot inlocui in intregime vorbirea.

Acestea includ:

  • gesturi metaforice, care dau forma concreta ideilor abstracte. De exemplu, modelele de videochat pot face o miscare a mainii de a apuca sau a prinde un pupic.
  • gesturi deictice, care sunt folosite pentru a se referi la localizarea unui obiect in spatiu. De exemplu, directia privirii sau a capului care indica catre un obiect in spatiu.

Gesturile nereprezentative sunt deseori miscari scurte, repetitive, care au acelasi ritm cu vorbirea, dar fara sa aiba o semnificatie substantiala. De regula, acest tip de gesturi servesc la sublinierea sau intarirea anumitor cuvinte. Spre exemplu, daca povestesti despre cineva care alerga, s-ar putea sa te folosesti de maini in diferite moduri pentru a exprima miscarea, fara sa sugerezi efectiv o imagine mentala celui care te asculta.

De asemenea, miscarile spontane ale mainilor produse in ritm cu vorbirea reprezinta gesturi care insotesc in mod natural toate limbile vorbite din intreaga lume.

Gestica si importanta ei in videochat

Cand oamenii vorbesc, cuvintele sunt intotdeauna insotite de gestica. Un zambet bine plasat si ridicarea umarului pot fi gesturi cochete, dar la fel ar putea fi o spranceana ridicata sau atingerea parului.

De la gesturile formale ale personajelor mascate din teatru si pana la aparitia ulterioara a show-urilor de televiziune, gesturile au permis dezvoltarea unui joc de rol, iar exact aceeasi functie o au si in domeniul videochatului.

La toate scolile de actorie din lume, se lucreaza intens pe un anumit tip de gesturi, denumite semnatura. Practic, gesturile semnatura prezinta personalitatea personajului prin miscari unice. Daca ai deja o cariera ca model online sau daca urmeaza sa faci primii tai pasi in acest domeniu, este esential sa acorzi atentie acestora pentru castiguri cat mai mari. Practic, atunci cand apari in fata camerelor, le prezinti interlocutorilor un personaj creat in totalitate de tine, pe care trebuie sa il sustii printr-o gestica specifica.

Spre exemplu, rotirea ochilor (cunoscuta sub expresia „a da ochii pe spate”) transmite faptul ca esti nerabdatoare si ca te plictiseste subiectul conversatiei, asa cum o strangere de mana ferma in urma unui interviu de angajare poate spune ca persoana este sigura pe sine.

De asemenea, comunicarea non-verbala ofera interlocutorului tau un sentiment cu care se obisnuieste si pe care il asteapta cu nerabdare pentru urmatoarea intalnire.

Atunci cand comunici online cu diferite persoane, incepi sa-ti dezvolti aceste abilitati si poti identifica chiar si mincinosii. Se pare ca atunci cand o persoana minte, tinde sa isi ascunda mainile, pentru ca, in mod inconstient, retine informatii, de multe ori dintr-o prea mare emotivitate. In aceste situatii, poti sa oferi incurajare si sa pui intrebari pentru a crea context pentru interactiune.

Pentru ca Rich Girls Studio ofera avantajele unui sistem bazat pe strategii performante de training, ai ocazia sa lucrezi in mod personalizat pentru a-ti dezvolta abilitatile de comunicare si, in acelasi timp, pentru a te dezvolta si pe plan personal.

Cu exercitiu, poti sa descoperi diferite emotii si sa identifici cu usurinta diferite tipologii. Este important sa privesti in ochi persoana cu care vorbesti, pentru ca arata ca esti interesata si atenta la conversatie.

In concluzie, gestica are un rol esential in sustinerea mesajului pe care iti doresti sa il transmiti. Mai ales in acest domeniu, este important sa inveti sa gestionezi fiecare gest pe care il faci, atat constient, cat si inconstient, pentru a-ti sustine personajul si a-ti mentine veniturile constante.

Surse foto: pexels.com

Alte Noutati