Femeia in societatea moderna – cele mai importante aspecte

Nu mai este ceva surprinzator, acum, faptul ca femeile pot sa aiba orice profesie doresc si ca pot alege mai liber cum sa se desfasoare viata lor. In secolul trecut, insa, chiar si in urma cu 50 de ani, societatea era inca intr-un proces de transformare, inceput cu ceva vreme in urma.

Putin cate putin, femeia a reusit sa obtina dreptul de vot egal cu al barbatilor si a inceput sa fie acceptata de catre acestia in alte roluri decat acela de sotie, mama si administrator al locuintei. In continuare, poti citi despre cum difera perceptia din prezent de cea din trecut.

Rolul femeii in societatea moderna – ce s-a schimbat

In ultimii 150 de ani, rolul femeii s-a schimbat in mod fundamental in societate si in familie. Aceasta nu mai are doar rolul de a administra casa si de a educa si creste copiii. Pentru ca nu mai exista presiunea casatoriei de la varste mai fragede, acum femeile pot sa se manifeste intr-o multime de directii, atat din punct de vedere profesional, cat si personal.

Femeile pot, acum, nu doar sa practice aceleasi meserii ca barbatii, dar pot si sa aiba hobby-uri mai neconventionale, care inainte nu ar fi parut posibile, aceasta schimbare fiind vizibila mai ales in domeniul sportului sau in cel al stiintei si tehnicii.

O alta diferenta importanta este cea legata de educatie. In urma cu cateva sute de ani, chiar si fetele din aristocratie erau educate numai pentru a sti lucrurile necesare pentru administrarea casei si pentru interactiunea cu invitatii. Acum, in majoritatea tarilor, femeile pot alege liber ce studii sa urmeze si pana la ce punct sa le continue.

Chiar si acum aproximativ 100 de ani, era mai rar ca femeile sa mearga la universitate, dar perceptia s-a schimbat intre timp prin transformarile generale care au avut loc in societate si prin contributia unor femei ce au ramas in istorie pentru ca au invins prejudecatile.

De asemenea, au aparut schimbari semnificative in ceea ce priveste infatisarea. Inainte de emanciparea femeii, exista un anumit cod vestimentar care trebuia sa fie urmat. Nici nu se punea problema purtarii pantalonilor, iar fustele si rochiile trebuiau sa acopere integral picioarele. Treptat, lungimea hainelor s-a schimbat considerabil si a fost posibil ca o parte mai mare a corpului sa fie expusa privirilor.

Odata cu capatarea independentei in celelalte domenii, pentru femei a fost posibil si sa calatoreasca mai mult, extinzandu-si astfel orizontul de cunoastere. Experienta acestora nu s-a mai rezumat doar la cea din jurul casei si orasului natal. Chiar si pentru femeile instarite, a fost posibil sa descopere mult mai multe locuri decat inainte.

Femeia in societatea moderna - cele mai importante aspecte imagine 1

Conditia femeii in societatea actuala din punctul de vedere al profesiei

Cel mai important punct in care se observa schimbari semnificative in multe tari din lume este sfera profesionala. Timp de 150 de ani, s-au produs continuu transformari care au dus la situatia de acum, in care femeile au libertatea de a alege profesii care erau, inainte, dominate de barbati.

Un exemplu este domeniul politicii, in care unele personalitati feminine au impus ideea ca si femeile pot fi factori de decizie la fel de competenti precum barbatii. Si in business exista acum mai multe posibilitati fata de acum o suta de ani, cand mediul afacerilor aveau o componenta predominant masculina.

Schimbarea in domeniul profesional se vede si in ceea ce priveste schimbarea perceptiei legate de videochat. Mult mai multe femei aleg sa aiba o cariera de acest fel, pentru ca au multe avantaje si pot sa devina independente din punct de vedere financiar cu mai multa usurinta.

Desigur ca exista inca multe prejudecati, mai ales in cazul videochatului adult, dar situatia se va imbunatati treptat si in aceasta privinta, prin infirmarea preconceptiilor. Multe persoane au o parere negativa despre aceasta activitate pentru ca nu au informatii directe, dar modelele pot contribui la indreptarea opiniilor negative prin comunicarea cu cei apropiati care au reticente.

Femeia in societatea moderna - cele mai importante aspecte imagine 3

Acestea sunt cateva dintre cele mai importante aspecte cu privire la situatia femeii in societatea prezentului. S-au schimbat multe in ultimii 150 de ani, dar transformarile continua sa se intample.

Surse foto: unsplash.com

Alte Noutati