Conexiunea emotionala – ce este si cum o poti folosi in avantajul tau?

Conexiunea emotionala reprezinta o relatie ce se formeaza intre doua sau mai multe persoane si care are la baza incredere si sentimente genuine. Exista o conexiune emotionala intre fiecare persoana si prietenii, familia si cei apropiati. Oamenii cu care dezvolti astfel de conexiuni iti ofera increderea lor si sunt aceia cu care simti ca poti vorbi despre orice, oricand si pe care stii ca te poti baza. Conexiunea emotionala nu are loc doar in viata personala, ci si la locul de munca in anumite cazuri, atunci cand job-ul presupune relationarea cu alti oameni. Psihoterapeutii, consilierii si chiar si cei ce lucreaza in online si au propriile comunitati se apropie la un anumit nivel de cei cu care interactioneaza. Afla mai multe despre ce este conectarea emotionala si cum o poti folosi in avantajul tau:

Ce inseamna conexiune emotionala?

Conexiunea emotionala reprezinta toate acele sentimente care apar in apropierea dintre una sau mai multe persoane si duc in timp la crearea unei legaturi. Relatiile care se formeaza in urma unei conexiuni emotionale nu sunt obiective, ci au la baza motive subiective, ce tin de personalitatea fiecaruia.

Ne apropiem de oameni pentru ca ni se aseamana sau poate pentru ca sunt complet diferiti, pentru ca ne place aspectul lor fizic, pentru ca ne place felul in care vorbesc sau poate pentru umorul lor. Motivele ce stau la baza formarii unei relatii de orice fel nu sunt aceleasi pentru toti, ci variaza de la om la om. Conexiunea emotionala se poate traduce si prin apropierea de cineva, fie spre o relatie romantica, fie spre o prietenie si prin dorinta de a impartasi lucruri importante cu aceasta.

Conexiunea emotionala si cariera

  • Atitudinea prietenoasa – O atitudine prietenoasa este primul pas spre a crea o conexiune cu alte persoane. Arata deschidere celor din jur, atat pentru a-i asculta, cat si pentru a impartasi cu ei cateva aspecte ce tin de tine, personalitatea ta si felul tau de a fi;
  • Respectul – Cele mai frumoase relatii si in special relatiile sanatoase, fie ele de prietenie sau romantice au mereu la baza respectul reciproc;
  • Ascultarea activa – Atunci cand inveti sa comunici eficient si sa ii asculti cu adevarat pe cei cu care interactionezi se pot pune bazele unei relatii. Arata interes fata de ceea ce cealalta persoana iti transmite si nu indrepta conversatiile doar catre persoana ta.

Daca te intrebi in ce fel de cariere poti sa construiesti o conexiune cu cei cu care interactionezi, iata cele mai populare exemple:

  • Videochatul – Un studio de videochat va pune mereu accent pe conectarea emotionala cu membrii platformelor, desigur, cu anumite limite. Este important sa incerci sa ii cunosti pe cei cu care interactionezi, sa ii asculti activ si sa comunici eficient cu ei. De asemenea, o atitudine prietenoasa este intotdeauna de dorit. La interviurile de angajari in videochat toate modelele afla mai multe despre ce inseamna relationarea cu membrii si cum aceasta poate influenta succesul;
  • Joburile pe platforme online – De la influenceri si pana la cei ce vand continut online, de la antrenori fitness la modele, toti cei ce isi creeaza o comunitate de membri pe retelele sociale sau site-uri asemanatoare, au nevoie sa relationeze cu acestia. O comunitate online are la baza incredere, respect si interese comune pentru ambele parti.

Conectarea emotionala este esentiala in viata fiecarei persoane. Fara ea, nu se pot pune bazele relatiilor sanatoase. Totusi, conexiunile emotionale nu apar doar in viata personala, ci si la locul de munca, in special atunci cand acesta implica interactiunea cu alte persoane. Daca ai o astfel de cariera, foloseste-ti calitatile personale, dar si respectul, ascultarea activa si o atitudine joviala pentru a construi relatii care sa avantajeze ambele parti. Desigur, acest lucru nu este posibil intotdeauna, asa ca nu iti crea asteptari false. Nu vei putea crea o conexiune cu toti oamenii cu care interactionezi, insa este suficient sa o faci cu cei cu care ai interese comune.

Surse foto: shutterstock.com

Alte Noutati