Comunicarea in videochat – elementul esential pe care trebuie sa-l stapanesti pentru a avea succes

In cadrul unui job in care calitatea interactiunii cu alti oameni este cel mai important aspect, comunicarea trebuie sa fie o arta pe care sa o stapanesti fara probleme. Cu siguranta, acest lucru nu se poate intampla imediat si, mai ales, fara niciun efort. Desi unele persoane au o inclinatie naturala spre naturalete in conversatii si in crearea unor conexiuni autentice cu cei din jur, aceste lucruri pot fi invatate de catre cei care inca nu fac aceste lucruri cu usurinta.

In acest articol, vei descoperi care sunt tipurile si elementele comunicarii, care sunt cele mai bune tehnici pe care le poti aplica in interactiunea cu ceilalti si ce greseli sa nu faci in timpul conversatiilor cu membrii.

Comunicarea in videochat – definitie si tipuri

Atat la job, indiferent ca este vorba despre videochat sau alt domeniu, cat si in viata personala, comunicarea este omniprezenta. In mod inevitabil, comunici prin diverse mijloace cu cei din jurul tau. Dat fiind faptul ca, pentru un model, comunicarea este unul dintre instrumentele esentiale prin care poate fi pastrat interesul membrilor, pe langa aspect si personalitate, este de la sine inteles ca iti vei dori sa stapanesti cat mai bine modul in care le transmiti acestora mesajele tale.

Ce este, de fapt, comunicarea?

Comunicarea este, pur și simplu, actul de a transmite un mesaj care circula de la persoana care il emite la cea care il primeste.

Fiecare act de comunicare presupune existenta a cel putin un expeditor, un mesaj si un destinatar. Acest lucru poate suna simplu, dar comunicarea este, de fapt, un subiect extrem de complex.

Transmiterea mesajului de la o persoana la alta poate fi afectata de o varietate de lucruri. Acestea includ emotiile tale, situatia culturala, mediul folosit pentru a comunica si chiar locatia in care te afli. Complexitatea este motivul pentru care skillurile de comunicare bune sunt atat de dorite de angajatorii din orice domeniu: o comunicare eficienta, calibrata la fiecare situatie in parte, este adesea greu de realizat.

Pentru a avea mai mult control asupra modului in care comunici, trebuie sa stii care sunt modurile in care transmiti mesaje catre interlocutorul tau.

Comunicarea nonverbala

Modul in care comunici se caracterizeaza prin microexpresiile faciale si prin limbajul corpului, adica miscarile si gesturile pe care le faci in timp ce vorbesti. Dat fiind faptul ca aceste detalii ofera multe informatii subtile despre o persoana, toata lumea este inclinata sa caute si sa le analizeze, pentru a-si da seama ce fel de om este interlocutorul, in ce stare se afla si asa mai departe.

Adesea se intampla sa exprimi un anumit limbaj prin cuvinte, insa corpul si mimica ta sa sugereze contrariul sau un mesaj diferit. De exemplu, ii poti spune cuiva ca te simti bine, insa daca esti incruntata si iti tii mainile incrucisate in timp ce rostesti acest lucru, interlocutorul tau va sti ca lucrurile nu stau asa cum declari tu. Toate persoanele au ticuri sau alte semne care ii tradeaza atunci cand sunt nervosi, anxiosi, speriati etc. Atunci cand esti relaxata, binedispusa si increzatoare in tine, acest lucru se va reflecta pe figura ta si in postura pe care o adopti.

Un alt aspect important despre comunicarea cu ajutorul corpului tau sunt miscarile de atingere pe care le faci. Daca atunci cand vorbesti cu cineva, simti nevoia sa iti mangai, de exemplu, bratele sau gatul, poti sugera anumite dorinte pe care le ai, ori faptul ca ai nevoie sa te relaxezi, in functie de modul in care realizezi acele gesturi.

Alte mijloace de comunicare nonverbala

Pe langa limbajul corpului si expresiile faciale, mai exista si alte canale prin care tu transmiti celor din jur mesaje. In special, acestea se refera la personalitatea ta, la starea in care te afli si emotiile pe care le traiesti la un anumit moment. Acestea sunt:

  • hainele;
  • machiajul si coafura;
  • obiectele din jurul tau.

Alegerile pe care le faci in materie de culori, vestimentatie, aranjare a parului sau orice alti factori ce tin de look-ul tau sunt considerate a fi mijloace de comunicare nonverbala si este demonstrat faptul ca, de exemplu, anumite nuante pot evoca anumite stari. Infatisarea unei persoane poate influenta reactiile psihologice, interpretarile si prejudecatile.

Aminteste-ti toate gandurile subtile care iti vin minte despre cineva pe baza look-ului sau. Ele sunt prime impresii care conteaza foarte mult in interactiunile ulterioare. Modul in care arati va afecta relatiile tale interumane, inclusiv pe cele cu membrii si vor fi un factor decisiv in succesul tau profesional.

O importanta mare o au si obiectele cu care te inconjori, de la cele personale, pana la cele care construiesc decorul din jurul tau.

Comunicarea verbala

Continutul mesajelor tale, adica ceea ce spui sau ceea ce rostesti, reprezinta comunicarea verbala. Prin ce se caracterizeaza un mesaj verbal de calitate? Acesta este redat fara elemente care intrerup in mod neplacut discursul (sunete pe care, uneori, oamenii le fac atunci cand nu sunt siguri in legatura cu ce vor sa transmita). Vorbirea se face in mod direct, clar si concis. Ca model de videochat, vei dori cu siguranta sa apelezi si la mesaje subtile sau metafore, insa si acestea trebuie sa fie transmise astfel incat interlocutorul tau sa inteleaga la ce anume te referi sau la ce faci trimitere.

In incercarea ta de a fi cat mai clara, este posibil sa tinzi spre a folosi multe cuvinte, insa nu intotdeauna un discurs lung este de calitate. De exemplu, atunci cand vorbesti cu un membru despre tine, despre pasiunile tale sau despre alte subiecte, trebuie sa stii cum sa nu divaghezi catre lucruri care nu sunt de interes pentru altii.

Comunicarea paraverbala

Comunicarea paraverbala se refera la modul in care tu comunici mesajul sau continutul respectiv. De aceea, trebuie sa fii atenta la urmatoarele caracteristici paraverbale ale comunicarii:

  • tonul sau adancimea – ca model de videochat, iti vei dori sa ai un ton senzual, primitor sau sa transmiti orice alta emotie isi doreste membrul cu care conversezi;
  • accentul – modul in care acorzi intensitate anumitor cuvinte sau silabe influenteaza felul in care cealalta persoana percepe si descifreaza spusele tale;
  • fluiditatea si ritmul – desi un ritm taraganat nu este dezirabil in comunicare, va trebui sa faci efortul de a nu cadea intr-o alta extrema, a vorbirii liniare si continue, care este foarte greu de urmarit si nu exprima nicio emotie;
  • viteza – incearca sa adopti un debit verbal mediu, in general sau unul mai lent, atunci cand porti o discutie senzuala. O vorbire rapida sugereaza faptul ca nu te simti confortabil si oboseste ascultatorul;
  • claritatea – acest aspect este esential pentru o comunicare reusita. De aceea, trebuie mereu sa articulezi cuvintele complet si corect;
  • volumul – exista putine situatii in care este acceptabil sa vorbesti tare. De cele mai multe ori, un volum normal, care nu deranjeaza, este cel mai potrivit;
  • pauzele – acestea influenteaza in mod decisiv semnificatiile cuvintelor tale. De asemenea, pot fi deranjante, daca sunt prea dese, sau pot fi imbietoare si seducatoare, daca lasi un moment de respiro la momentul potrivit. In plus, te ajuta sa nu iti pierzi respiratia si sa ai un ritm placut.

Comunicarea in videochat - elementul esential pe care trebuie sa-l stapanesti pentru a avea succes imagine 1

Mijloace de comunicare in videochat – tehnici eficiente si tips&tricks

Daca nu esti suficient de increzatoare in skillurile tale de comunicare, poti apela la cateva trucuri si tehnici care sa te ajute.

  • Urmareste clipuri si analizeaza modul in care vorbesc persoane seducatoare si cu priza la public. Incearca sa aplici si tu acelasi stil, insa nu uita sa-ti pastrezi naturaletea. Efectul pe care vrei sa il creezi este acela ca stii sa comunici fara efort sau dificultati.
  • Exerseaza. Este cea mai buna metoda de a ajunge la rezultatele pe care ti le doresti. Ce poti face in acest? Apeleaza la exercitii de dictie, la tehnici adoptate de actori pentru a intra intr-un anumit rol, incearca sa vorbesti in oglinda pentru a observa cum arati si cum te comporti. Citeste diverse texte sau recita poezii sau replici, care te vor ajuta sa iti stapanesti ticurile si alte automatisme care iti pot sabota actul comunicarii.
  • Fii un bun ascultator. Retine ca actul comunicarii este bidirectional, ceea ce inseamna ca este important atat sa transmiti mesajele corecte, cat si sa stii cum sa le primesti pe cele directionate catre tine.
  • Nu ignora importanta comunicarii nonverbale. Dintre toate semnalele emise catre persoana cu care vorbesti, acestea reprezinta aproximativ 55% din ceea ce percepe si intelege celalalt. Mai mult, deci, decat comunicarea verbala! Prin intermediul lor, transmiti informatii despre starea in care te afli, despre emotiile pe care le ai in momentul respectiv. Privirea este unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare, exprimand rapid tristetea, bucuria, furia sau confuzia. Mesajele paraverbale insumeaza aproximativ 38% din ceea ce transmiti celuilalt. Retine ca poti spune aceeasi fraza, insa ea va avea semnificatii diferite, in functie de modul in care accentuezi cuvintele.
  • Pe cat de important este sa transmiti mesajul dorit prin comunicarea verbala si nonverbala, pe atat de important este sa stii sa interpretezi toate semnalele care vin catre tine de la interlocutor. Din postura de model de videochat, trebuie sa observi daca cel cu care conversezi este cu adevarat interesat de interactiunea cu tine sau nu. In functie de acest lucru, el va dori sa te revada sau va alege alt model. Daca gesturile si expresiile lui iti comunica faptul ca nu reusesti sa il mentii interesat, atunci este cazul sa schimbi strategia si directia conversatiei si sa incerci sa afli ce i-ar face placere.

Comunicarea in videochat - elementul esential pe care trebuie sa-l stapanesti pentru a avea succes imagine 3

Bariere in comunicare in videochat – ce anume sa eviti cand interactionezi cu membrii

Daca iti doresti sa ai succes cand te angajezi ca model de videochat, este esential sa eviti aceste greseli pe care le fac multe persoane in comunicarea cu cei din jurul lor.

  • Nu asculti activ. – Atunci cand nu acorzi atentie celui care iti vorbeste, ai tendinta de a face orice altceva: de a te uita la telefon, de a privi in alta directie sau in jos si asa mai departe. Acest comportament are un efect negativ asupra calitatii comunicarii dintre tine si membri, deoarece nu se simt ascultati si validati. In plus, vei rata detalii importante despre persoana respectiva, pe care le poti utiliza ulterior in relatia cu ea. Cum poti asculta eficient? Creeaza contact vizual, pune intrebari si ramai dedicata conversatiei.
  • Intrerupi persoana care vorbeste. – Chiar daca acest lucru se intampla uneori accidental, este bine sa fii atenta si sa eviti astfel de atitudini, deoarece sunt ofensatoare si il pot face pe celalalt se simta lipsit de importanta.
  • Te lasi cuprinsa de emotii. – Ca orice alta persoana, este posibil ca in unele zile sa fii afectata de stari negative, insa este recomandat sa nu le lasi sa iti influenteze calitatea conversatiei cu membrii cu care interactionezi.
  • Ai un limbaj nonverbal negativ sau apatic. – Asa cum este mentionat mai sus, postura si gesturile tale ii vor transmite celuilalt ca nu esti interesata de conversatie, ca esti apatica sau te afli intr-o stare negativa.
  • Nu pui intrebari care sa dovedeasca interesul fata de persoana respectiva. – Atunci cand membrul iti comunica ceva, incearca sa afli mai multe detalii despre acel subiect, cerand mai multe informatii. Astfel, el se va simti relevant pentru tine si ii vei oferi o experienta placuta.
  • Nu te astepta ca celalalt sa stie exact la ce te referi. – Chiar daca este de asteptat sa purtati conversatii relaxate si joviale, asigura-te ca iti faci mesajul inteles si ca aveti o comunicare eficienta si placuta.

Comunicarea dintre persoane este un fenomen mult mai complex si mai subtil decat pare la prima vedere. Este important atat ceea ce spui, cat si modul in care o faci si prin ce gesturi si expresii acompaniezi mesajul si cuvintele pe care le transmiti. Odata ce detii controlul asupra tuturor acestor detalii, vei mai eficienta, mai convingatoare si mai placuta, atat pentru membrii cu care interactionezi, cat si pentru persoanele din jurul tau!

Surse foto: pexels.com, unsplash.com

Alte Noutati