Compromisul in relatiile cu cei din jur – cum se pot folosi modelele de videochat de el?

Daca atunci cand te gandesti la compromisuri, prima impresie care iti vine in minte este una negativa, este necesar sa reinveti limbajul compromisurilor, caci s-ar putea sa iti salveze relatia, fie ca este vorba despre o relatie cu un coleg, cu un membru al studioului, o relatie de prietenie, de familie sau una amoroasa.

Vei afla din acest articol tot ceea ce trebuie sa stii despre compromisuri pentru a le putea face, intr-un mod sanatos, atat in ceea ce priveste partea profesionala a vietii tale, cat si in ceea ce priveste partea personala.

Ce inseamna compromisul si de ce uneori este util sa il faci?

Chiar daca, prin definitie, a face un compromis inseamna sa „lasi de la tine” in favoarea unui alt lucru, acest aspect s-ar putea sa fie benefic pentru tine in final. Atunci cand este nevoie sa iei o decizie in relatie, este util sa pornesti de la ideea ca nu esti singura putere decizionala, ci trebuie luate ambele parti in considerare, in special daca si cealalta persoana si-a exprimat o pozitie fata de situatia in care va aflati. Fie ca este vorba despre contexte simple, cum sunt deciziile despre locul in care sa iesiti la cina, fie ca sunt lucruri mai complexe, precum mutatul intr-un alt oras, trebuie sa existe loc de discutie intre voi.

O relatie sanatoasa nu este o relatie bazata pe jocuri de putere impotriva celuilalt. Compromisul implica faptul ca sunteti voi doi impotriva unei probleme, pentru a putea rezolva lucrurile impreuna. Asadar, compromisul poate veni ca un raspuns atunci cand vrei sa rezolvi o problema a relatiei si ca un aliat atunci cand incercati sa faceti relatia mai puternica.

Compromisul in relatiile cu cei din jur - cum se pot folosi modelele de videochat de el? imagine 1

De asemenea, atunci cand esti dispusa la un compromis, dai dovada de empatie si de faptul ca iti pasa de celalalt. In special daca esti obisnuita sa faci lucrurile in felul tau in majoritatea timpului, este util ca, din cand in cand, sa alegi sa mergi si pe ideea celuilalt, pentru a-l lasa sa inteleaga ca ii apreciezi in continuare deciziile si dorintele.

Acelasi principiu se aplica si in cazul discutiilor pe care le ai cu membrii studioului de videochat. Bineinteles, ramane valabil faptul ca vei merge doar pana in punctul in care te simti confortabila, indiferent daca este vorba de videochatul adult sau de videochatul non-adult, insa, poti face compromisuri in legatura cu anumite aspecte, astfel incat sa ii multumesti pe cei cu care comunici. Aceasta strategie te va ajuta, de asemenea, sa ii fidelizezi.

Cum sa faci compromisuri – metode si frecventa

Atunci cand este momentul sa faci un compromis, este util sa iei in considerare cateva perspective pentru a reusi sa faci acest pas in mod eficient, fara sa creezi un conflict in schimb.

  • Comunicarea. – Tine minte ca poate exista o diferenta intre ceea ce spui, ceea ce se intelege si ceea ce intentionai sa spui. Din acest motiv, este foarte important sa stapanesti bine conceptele comunicarii nonverbale. Aici te va ajuta si echipa noastra de traineri si celelalte colege care iti vor oferi sfaturi pretioase. Astfel, pentru a evita situatiile in care vrei sa rezolvi o problema in care este nevoie ca unul dintre voi sau amandoi sa faca un compromis, asigura-te ca va comunicati nevoile si asteptarile. Atunci cand ati depasit acest pas, va fi mult mai simplu sa luati o decizie. Daca faci greseala de a decide pentru celalalt fara sa il intrebi personal sau, din contra, sa astepti ca gandurile tale sa poata fi citite, pornesti deja gresit inspre rezolvarea problemelor de cuplu sau a problemelor pe care le poti avea cu alte persoane din jur. De aceea, comunicarea este unul dintre lucrurile esentiale in extensia compromisului in relatie.
  • Empatia. – Sau, altfel spus, a te pune in pantofii celuilalt. Incearca sa fii mai atenta atunci cand vine vorba despre nevoile celui de langa tine si sa reusesti sa le asculti. Atunci cand reusesti sa empatizezi cu cealalta persoana, este mai usor sa intelegi de ce se poate sa aveti perspective diferite asupra unui lucru si, deci, de ce este nevoie de un compromis.
  • Gandeste lucrurile pe termen lung. – In functie de contextul in care va aflati, este posibil ca deciziile pe care trebuie sa le luati sa va afecteze pe o perioada de timp diferita. Intreaba-te, asadar, in ce masura compromisul pe care il vei face va conta in cateva luni sau cativa ani. Acest lucru te va ajuta sa ajustezi nevoile pe care le ai, dar si importanta pe care o acorzi problemei si te poate convinge sa renunti la parte din rezistenta pe care o opui.
  • Nu lua lucrurile prea in serios. – Desigur, fiecare situatie este diferita, insa, trebuie sa intelegi ca nu este sfarsitul lumii daca lucrurile nu merg mereu in directia pe care ti-o doresti tu. Nu antagoniza cu totul persoana de langa tine daca nu este de acord cu unele aspecte care tin de viata voastra impreuna. Ia lucrurile pas cu pas si cu mai multa relaxare, va fi mai usor pentru amandoi atunci cand nu porniti cu o stare tensionata.

Compromisul in relatiile cu cei din jur - cum se pot folosi modelele de videochat de el? imagine 3

Pe langa aceste aspecte generale pe care trebuie sa le pui in balanta atunci cand este vorba de compromisuri, poti lua in considerare si diferitele metode prin care puteti incerca sa faceti un compromis, mai ales daca este vorba despre decizii de zi cu zi.

  • Calea de mijloc.Chiar daca lucrurile nu sunt aproape niciodata impartite pe jumatate atunci cand se ia o decizie, incercati, in primul rand, sa vedeti daca exista o cale de mijloc convenabila pentru amandoi.
  • Faceti cu randul.Daca unul dintre voi decide ce faceti vineri seara intr-o saptamana, celalalt poate decide in cealalta saptamana. Aceasta metoda poate fi aplicata in mai multe situatii si da dovada de maturitate din partea celuilalt, lasand pe rand spatiu de control pentru cealalta persoana.
  • Stabiliti o limita de timp.Daca unul dintre voi este de acord sa faca un lucru, chiar daca nu este neaparat situatia pe care si-o doreste, insa nu va afecteaza la nivel macro relatia, puteti stabili o limita de timp in care puteti face lucrurile dupa metoda unuia dintre voi sau a celuilalt.
  • Gasiti un schimb echitabil.Daca decizia unuia dintre voi ramane cea finala, incercati sa gasiti ceva care sa compenseze pentru pozitia de „pierzator” a celuilalt. Atentie, insa, la aceasta metoda, deoarece se poate ca greutatea unei decizii sa nu fie la fel de mare precum compensatia acesteia. Cadeti de comun acord in privinta urmarilor compromisului, altfel s-ar putea sa generati probleme suplimentare pe viitor.

Cand compromisurile devin toxice in relatiile cu ceilalti

Desi compromisurile pot fi benefice relatiei, se poate ca frecventa lor sau modalitatea prin care treceti prin ele sa fie mai degraba toxica pentru relatie, in loc sa o ajute. Asadar, acorda atentie felului in care aceste compromisuri te fac sa te simti si concluziilor pe care ti le aduc. Vei intelege, astfel, daca acestea sunt sau nu benefice pentru tine si, mai apoi, pentru relatiile tale, atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

Diferenta dintre compromis si manipulare

Unii oameni isi vor proiecta pe tine propriile frici si propria lipsa de incredere in sine pentru a te face sa crezi ca tu esti vinovatul in relatie. Ii vei auzi folosindu-se de ideea de compromis in mod abuziv, repetat, doar pentru a te convinge sa faci lucrurile in felul lor. Ai grija, asadar, ca situatia care este numita „compromis” sa nu fie, de fapt, manipulare. Este un lucru atunci cand cel de langa tine incearca sa te convinga de faptul ca varianta lui este preferabila pentru a rezolva o situatie in care va aflati amandoi, si cu totul alt lucru ca persoana respectiva sa insiste ca are dreptate doar pentru a-ti anula puterea de decizie si emotiile prin care treci.

Compromisul in relatiile cu cei din jur - cum se pot folosi modelele de videochat de el? imagine 5

Semne de alarma cand e vorba despre compromisuri

Desi nu este deloc benefic pentru relatie sa fii mereu suspecta ca lucrurile s-ar putea sa fie, de fapt, o pacaleala, este bine sa ai o rezerva atunci cand sunteti in contextul de a face un compromis si sa iti pui cateva intrebari atunci cand contextele in care trebuie sa compromiti ceva in favoarea relatiei se repeta.

Prin urmare, evalueaza-ti corect emotiile atunci cand vine vorba de a face un compromis si fii atenta la felul in care acest lucru te face sa te simti. Daca esti bucuroasa ca ai reusit sa rezolvi o problema, chiar daca ai renuntat partial sau total la pozitia pe care o aveai inainte de decizie, atunci lucrurile sunt evidente: compromisul a fost, in final, unul benefic atat tie, cat si relatiei. Daca, in schimb, simti ca un compromis te afecteaza puternic la nivel emotional si iti provoaca emotii prin care nu iti doresti sa treci, este necesar sa adresezi acest lucru celeilalte persoane. Nimic nu este batut in cuie atunci cand vine vorba despre emotiile individuale in relatie, asadar, nu trebuie sa iti fie teama ca, dupa ce ai decis un lucru, nu poti sa incepi sa te simti diferit fata de el.

Un semn de alarma la care trebuie sa fii atenta este felul in care cealalta persoana reactioneaza la emotiile tale atunci cand i le comunici. O persoana care refuza sa te asculte sau care, atunci cand te asculta, incearca sa anuleze emotiile pe care le ai si sa te convinga ca nu sunt suficient de importante, este un semn ca lucrurile nu merg in directia buna. Indiferent daca acest lucru se intampla inainte de a decide impreuna asupra compromisului sau dupa ce decizia a fost luata, acorda atentie felului in care persoana de langa tine reactioneaza la nevoile tale.

Mai mult, daca esti in situatia in care tu esti mereu cea care face compromisurile, ar trebui sa iti pui unele intrebari. O relatie nu este mereu egala in ceea ce priveste deciziile si implicarea partenerilor, insa, nu este sanatos ca o singura persoana sa fie cea care ofera, iar cealalta persoana sa fie cea care ia ceea ce i se ofera. Atunci cand esti tu persoana care alege sa „lase de la ea” mereu, nu doar ca relatia va fi una dezechilibrata, insa va avea un impact puternic si asupra ta. Este usor ca, aflandu-te intr-o relatie, sa iti doresti sa dedici totul acesteia, insa, nu uita sa iti pastrezi parte din individualitate si personalitate pe parcurs. Nu urma dorintele celuilalt fara sa te gandesti si la tine. Uneori, este necesar sa faci un pas in spate si sa te intrebi cum te simti tu legat de ceea ce se intampla, inainte sa te intrebi cum va afecta decizia relatia pe plan mai mare.

Un alt lucru de care sa tii cont este rezultatul compromisului si cum impacteaza acest lucru interactiunea dintre voi. Daca un compromis nu schimba lucrurile sau nu aduce, in orice caz, un beneficiu relatiei, probabil va trebui sa reveniti la discutia despre acesta. Este gresit sa ramaneti cu ideea ca dupa ce ati discutat un lucru, acesta va ramane la fel permanent, iar situatia nu ar putea suferi schimbari ulterioare. De aceea, evalueaza atent felul in care compromisurile va afecteaza si care sunt schimbarile pe care le aduce, pentru a intelege cum sa le folositi mai bine in favoarea voastra sau, din contra, daca este cazul sa incetezi sa mai faci compromisuri.

In final, compromisurile pot deveni un aliat in relatie daca le folosesti corect, nu in avantajul tau, ci in avantajul relatiilor pe care le ai cu cei din jur. Cu ajutor lor, poti descoperi lucruri noi atat despre dinamica relatiei in sine, cat si despre tine si despre persoana de langa tine. Situatiile tensionate aduc adesea schimbari semnificative, asadar, pastreaza mereu un ochi deschis pentru a evalua felul in care lucrurile pe care le decizi si lucrurile la care renunti afecteaza fiecare dintre aceste trei parti: tu, partenerul si legatura voastra. Cel mai important lucru este sa reusiti sa va comunicati propriile nevoi, iar de acolo intensitatea compromisurilor poate fi ajustata si regandita in avantajul vostru. Asadar, nu este nevoie sa te gandesti ca pierzi ceva din start in momentul in care alegi sa faci un compromis, deoarece castigul poate fi unul mai satisfacator si mai sanatos pe termen lung.

Surse foto: unsplash.com

Alte Noutati